Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Nadamo se doprinosu Rusije

Vršič -- Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel kaže kako se nada da će Rusija doprineti rešenju kosovskog problema.

U govoru na svečanosti pred Ruskom kapelicom na Vršiču, Rupel je rekao da slovenske i pre svega srednjeevropske članice Evropske unije u rešavanju zapleta oko Kosova žele konstruktivnu saradnju s Rusijom.

"Neki se boje da će Rusija zaoštriti problem, a Slovenija se nada da će ona doprineti njegovom rešenju. To očekivanje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezano sa ocenom da se kod Kosova i Srbije faktički radi o odgovornosti EU i da Zapadni Balkan u celini ima evropsku perspektivu", rekao je Rupel.

Rupel je pomenuo da su Rusija i Slovenija bile inicijatori Foruma slovenskih kultura, kao i činjenicu da će Slovenija biti predsedavajuća EU i s Rusijom predsedavajuća samitu EU-Rusija.

"Tokom Prvog svetskog rata bečki dvor je prisilio Ruse da grade slovenački put. Nadam se da ćemo u budućnosti svi zajedno i dobrovoljno graditi puteve bez krivina i bez nesreća", rekao je Rupel.

Slovenci i Rusi već 15 godina kod Ruske kapelice pod Vršičem održavaju tradicionalnu komemorativnu svečanost u znak sećanja na ruske zarobljenike u Prvom svetskom ratu, koje je 1916. prilikom izgradnje puta preko prevoja usmrtila snežna lavina.

U izgradnji puta preko Vršiča, u Julijskim Alpima, blizu Kranjske gore, učestvovalo je desetak hiljada ruskih ratnih zarobljenika, a na mestu gde se danas nalazi kapelica snežna lavina je 12. marta 1916. zatrpala više od 300 zarobljenika i nekoliko austrijskih stražara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.