Rumunija će podržati Srbiju pred sudom u Hagu

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija će podržati Srbiju pred sudom u Hagu

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio da će njegova zemlja podržati interese Srbije pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu koji treba da se izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Basesku je na godišnjem susretu sa rumunskim diplomatama rekao da "Rumunija ne priznaje Kosovo" i da želi da u Hagu bude "partner Srbije" jer su "neprihvatljiva teritorijalna parčanja, ni pod kakvim izgovorom".

On je naveo da je medju glavnim interesima rumunske spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << politike podrška pridruživanja "svih zemalja zapadnog Balkana evropskim i evroatlantskim strukturama u trenutku kada za to budu spremne".

Basesku je istakao dva prioriteta rumunske spoljne politike u okviru Evropske unije, a to su da se izbori za mesto evropskog komesara i to u oblasti poljoprivrede i da sedište Evropske energetske agencije bude u Bukureštu.

SAD i Francuska su i dalje glavni strateški partneri Rumunije i to partnerstvo se razvija dobro u svim oblastima, medjutim posle predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru, potrebno je precizirati dalju saradnju sa novom američkom administracijom.

Medju strateškim projektima, Basesku je naveo projekat Nabuko koji je "Rumunija podržala i kada je Evropska unija bila na putu da odustane".

Kao novi element rumunske spoljne politike jeste to da se već radi na formiranju "strateškog partnerstva sa Poljskom i Turskom sa kojima Rumunija ima zajedničke političke i ekonomske interese", rekao je Basesku.

Novi trend rumunske spoljne politike jeste i jačanje saradnje sa Azerbejdžanom, Kazahstanom i Turkmenistanom što predstavlja "rumunski nacionalni interes, ali i energetski interes Evropske unije", precizirao je Basesku.

U obraćanju rumunskim diplomatama, Basesku je istakao poseban interes za Bliski istok.

Precizirao je da su odnosi sa Kinom "odlični", dok su sa Rusijom "tradicionalni i pragmatični" i da je potrebno jačanje poverenja i "obostranog poštovanja interesa".

Predsednik je tražio od diplomata da posvete više pažnje rumunskim zajednicama u susednim zemljama - Ukrajini, Madjarskoj, Bugarskoj i Srbiji.

Basesku je u tom kontekstu naglasio da "pozdravlja što je Vlada Srbije učinila značajan korak u vezi sa rumunskom manjinom".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.