Ručnim graviranjem i laserom do unikatnih radova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2019, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ručnim graviranjem i laserom do unikatnih radova

Pančevka Ljiljana Miletić, bavi se starim umetničkim zanatom, duborezom u koži. U izradi unikatnih radova kombinuje ručno graviranje i precizno krojenje laserom.

Pre godinu i po dana Pančevka Ljiljana Miletić odlučila je da otvori zanatsku radnju i u potpunosti se posveti svom dugogodišnjem hobiju. Godinama je radila kao dizajner i modelar tekstila ali je ručno graviranje kože ono što ju je uvek najviše zanimalo.

Spaja ručnu izradu, ono što su nekad radili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sarači, sa modernim mašinama, kao što je laser.

Pravi uglavnom sitne predmete novčanike, priveske, nakit, suvenire.

"To je u stvari fuzija tog starog zanata ručnog graviranja kože i finog isecanja i super preciznog krojenja laserom koji ubrzava sam proces proizvodnje, a opet svaki proizvod zadržava dozu unikatnosti, zato što je veliki udeo u izradi taj ručni rad", kaže.

Kako ističe, rad sa kožom omogućava joj da u potpunosti iskaže kreativnost.

Koristi isključivo biljno štavljenu kožu, koju ručno farba biorazgradivim bojama.

"Konfekcija je nešto gde možeš da budeš kreativan, ali ja sam po prirodi detaljista, volim sitne stvari, izuzetno fine, nešto što zahteva puno rada. Ovo je ovo nešto gde ja mogu sebe da iskažem maksimalno, kreativno je i vrlo je širok dijapazon proizvoda gde to može da se primeni", navodi.

Od Ministarstva privrede Srbije dobila je sertifikat "Otvorena šaka" namenjen preduzetnicima koji se bave starim zanatima.

Iako je tek od skora u poslu njene proizvode kupuju ljudi širom sveta, nedavno je dobila prvi veći posao izradu poslovne galanterije za jednu francusku firmu. Želja joj je da proširi radni prostor kako bi mogla da drži radionice i obučava mlade starom zanatu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.