Robna razmena Srbije i Mađarske skoro dve milijarde evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robna razmena Srbije i Mađarske skoro dve milijarde evra

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter izjavio je danas u Požegi da bilateralna saradnja sa Srbijom od 2013. godine ide uzlaznom putanjom.

"Prošle godine bilateralna saradnja u robnoj razmeni iznosila je skoro dve milijarde evra. Što se tiče rezultata od januara i februara ove godine sa vaše strane imali smo porast izvoza za Mađarsku od 86 odsto, dok je sa naše strane taj procenat iznosio 18.

To znači da ako ovako nastavimo našu dobru saradnju, vrlo brzo će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilateralna saradnja u robnoj razmeni nadmašiti ovaj iznos", rekao je Pinter koji je bio u poseti opštini Požega.

Što se tiče razvoja infrastrukture između Srbije i Mađarske Pinter je rekao da su od 2013. godine počeli sastanci oko rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta, što će i Srbiji pružiti bolje veze sa srednjem Evropom, pre svega Mađarskom.

On je istakao da je infrastruktura veoma važna za jednu zemlju kao i za grad kako bi napredovali, ocenjujući da Srbija radi puno na razvoju ove regije.

"Do vas sam došao novim auto-putem do Čačka, i vidim da imate mnogo mogućnosti za ekonomski razvoj", rekao je Pinter.

"Sa susedima radimo na rešavanju migrantske krize"

Pinter je izjavio danas da je njegova zemlja spremna za saradnju sa Srbijom i drugim zemljama u rešavanju migrantske krize, podsetivši da je Mađarska do sada ponudila vladama susednih zemalja više rešenja.

On je prilikom posete Požegi, rekao da je do sada balkanska ruta bila glavna za izbeglice, ali da su u međuvremenu oni pronašli druge.

"Ne znamo u kom trenutku balkanska ruta ponovo može postati broj jedan. I u budućnosti ćemo biti spremni na saradnju sa našim susedima po ovom pitanju", istakao je Pinter.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.