Robinson: Primetan napredak Srbije

Izvor: B92, 16.Jul.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robinson: Primetan napredak Srbije

Beograd -- Srbija je ostvarila napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, izjavio je predsednik tog suda Patrik Robinson, koji prvi put posećuje Srbiju.

Zvaničnici u Beogradu zatražili su podršku Robinsona za inicijativu da se osuđenima pred Haškim tribunalom omogući da kaznu izdržavaju u svojoj zemlji.

Dvodnevnu posetu Srbiji, sudija sa Jamajke Patrik Robinson, nekadašnji član sudskog veća u procesu protiv Slobodana Miloševića, a danas predsednik Tribunala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeo je razgovorom sa sudijama Vrhovnog suda i vršiteljkom dužnosti predsednika Natom Mesarević.

Oni su ga upoznali sa reformama srpskog pravosuđa, a od Robinsona zatražili podršku za predlog Savetu bezbednosti da se osuđenima u Hagu omogući da kazne izdržavaju u svojoj zemlji. Sudija Robinson smatra da je Srbija napravila pomak u saradnji sa Tribunalom

"Nalazim se na položaju sa koga mogu da konstatujem napredak u saradnji Srbije sa sudom i, kao predsednik Tribunala, učiniču sve što mogu da osiguram da se taj napredak uvaži”, kazao je Robinson.

Sudija Robinson je rekao da od Srbije očekuje ravnopravan, partnerski odnos koji bi trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju.

Haški tribunal, kaže, ne bi trebalo da bude doživljavan kao strani sud.

"Posetio sam i Hrvatsku i Bosnu i Srbiju i video da sve tri zemlje, iako su učestvovale u istom konfliktu, imaju svoje specifične probleme, svoje procene dobra i zla, svoj osećaj povređenosti i ponosa”, kaže Robinson.

"Izazov za Tribunal je da sa svakom zemljom stvori takvu vezu koja će, uz poštovanje uloge suda, omogućiti i pravdu za žrtve i pomirenje. Statistička je činjenica da su najveći broj optuženih pred Tribunalom Srbi. Ja sam ovde da vam kažem da se u svim postupcima presude donose na osnovu dokaza koji su predočeni", poručio je on.

Domaćini Patrika Robinsona u Beogradu su i ministarka pravde Snežana Malović, koordinatori Akcionog tima Rasim Ljajićem i Vladimir Vukčević i sudije i tužioci posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Ljajić obavestio Robinsona o aktivnostima Srbije

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić obavestio je Patrika Robinsona o naporima koje Srbija preduzima u saradnji sa Tribunalom i aktivnostima za privođenja pravdi preostale dvojice optuženih koji su u bekstvu.

Predsednik Tribunala je ukazao na to da je svestan promene ukupne političke klime u Srbiji i opredeljenosti vlasti za ostvarenje potpune saradnje sa Tribunalom.

Na sastanku je bilo reči o inicijativi Srbije da lica koja su pravnosnažno osuđena pred Haškim sudom kazne izdržavaju u zemljama čiji su državljani.

Predsednik Tribunala je istakao da je do sada primio zahteve ovakve sadržine i od Slovenije i od Hrvatske i dodao da je ovo pravi trenutak za otvaranje ovog pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.