Ristić tražio od Kfora da se povuče sa puta u Jagnjenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić tražio od Kfora da se povuče sa puta u Jagnjenici

ZUBIN POTOK -

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić u razgovoru sa komandantom Kforovog tima za vezu, švajcaracem Adolfom Konradom, zatražio je slobodu kretanja za građane koji koriste put Zubin Potok - Zvečan.

Taj put vojnici Kfora su blokirali nakon operacije uklanjanja barikade u Jagnjenici.

Ristić je sa Konradom razgovarao o situaciji u selu Jagnjenica gde je Kfor u ponedeljak probio barikadu a Srbi postavli nove.

On je novinarima posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastanka rekao da će sutra u deset časova u Zubinom Potoku nastaviti razgovor sa predstavnicima Kfora susretom sa komandantom koji je rukovodio operacijama na Jagnjenici minulih dana.

Ristić je od Kfora zatražio da poštuje i ne izlazi izvan okvira mandata koji im je poveren, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova.

Konrad je rekao da nema mandat da daje izjave, već da je tu kako bi prikupio informacije sa terena i preneo ih komandi Kfora.

On je sa još nekoliko vojnika Kfora obišao barikade koje su Srbi postavili u utorak i blokirali Kfor koji se i dalje nalazi okružen sa tri strane zemljanim preprekama na putu Zubin Potok – Zvečan u Jagnjenici.

Na barikadama u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka i danas je okupljen veliki broj Srba, ali su i na ostalim barikadama koje su postavljene na putevima na severu Kosova.

Đaci iz Zubinog Potoka danas su ponovo u školskim klupama i nastava se odvija redovno, uključujući i školu u Zupču, koja je udaljena svega par stotina metara od barikada i vojnika Kfora.

Magistralni put koji iz pravca južne Kosovske Mitrovice vodi prema administrativnom prelazu Brnjak blokiran je drvima i kamionima u selu Zupče od ponedeljka, kada su vojnici Kfora probili barikadu u Jagnjenici.

Prelaz Brnjak je i dalje blokiran iz pravca Ribarića, tako da se na sever pokrajine iz pravca centralne Srbije i obrnuto dolazi kroz šumu, makadamskim putem, zaobilazno, uz obaveznu rutinsku kontrolu koju obavljaju vojnici Kfora.

Takođe je u blokadi i prelaz Jarinje na putu prema Raški, pa oni koji na sever Kosova dolaze iz tog pravca koriste nekoliko alternativnih puteva na kojima nema kontrole Kfora.

Barikade su postavljene na nekoliko lokacija u opštini Leposavić, a u opštinama Zvečan i Kosovska Mitrovica nalaze se između ostalih i dve koje su betonirane.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić izjavio je juče, gostujući u emisiji "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine, da su barikade jedini način da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji i da, ako se uklone barikade, Srba na Kosovu i Metohiji više neće biti.

Pantić je istakao da su građani bili veoma iznenađeni zbog poziva predsednika Tadića da se uklone barikade.

"Tadić nas je podržavao četiri meseca, da građani imaju puno pravo, da mirnim načinom brane svoje interese i ne znamo odakle sada takva promena stava", rekao je juče Pantić za RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.