Rezolucija o Kosovu četvrta tačka

Izvor: B92, 16.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o Kosovu četvrta tačka

Beograd -- Sednica Skupštine sa promenjenim dnevnim redom biće nastavljena sutra, a rezolucija o Kosovu biće četvrta, a ne prva tačka.

Kako je rekla predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, na konsultacijama premijera Mirka Cvetkovića sa šefovima poslaničkih grupa dogovoreno je da se izmeni redosled tačaka dnevnog reda. Po novom redosledu predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu biti četvrta tačka dnevnog reda, a ne prva, kako je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavljeno.

Vanredna sednica parlamenta prekinuta je jutros posle 10 sati, na samom početku, kako bi se popunila upražnjena mesta poslanika koji su podneli ostavke, ali i zbog konsultacija o daljem radu. U toku su konsultacije poslaničkih klubova i premijera o toj temi.

Svoj predlog rezolucije uputili su zajednički Srpska radikalna stranka i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. I Liberalno-demokratska partija dostavila je Skupštini Srbije svoj predlog rezolucije.

Prema najavama, na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine trebalo bi da bude i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i energetskog sporazuma s Rusijom.

Rezolucija: Pravna, politička, diplomatska sredstva

Prva tačka dnevnog reda sednice Skupštine jeste Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji.

Vlada Srbije je predložila da se rezolucija o Kosovu razmatra i usvoji po hitnom postupku, kako bi se Skupština u što kraćem roku od svog konstituisanja izjasnila o dosadašnjoj i budućoj državnoj politici prema krizi izazvanoj jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i potvrdila kontinuitet državne politike u odnosu na to pitanje.

LSV traži objašnjenje premijera

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da poslanici te stranke neće glasati za Vladin Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu ukoliko od premijera Srbije ne dobiju jasna objašnjenja zašto je ona dobra za Srbiju, kao ni za "gasni" sporazum sa Rusijom.

"Poslanici LSV-a se protive rezoluciji o Kosovu, i mi ćemo postupiti prema odluci našeg predsedništva, ali ukoliko ne dobijemo jasna objašnjenja i viđenja zašto je ta rezolucija dobra za državu Srbiju, nećemo biti u prilici da je podržimo", rekao je Kostreš novinarima u Skupštini Srbije.

"U odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, Vlada Republike Srbije će koristiti sva raspoloživa pravna, politička i diplomatska sredstva", navedeno je u Predlogu rezolucije.

U Predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji konstatuje se da će Srbija ratifikovati Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, sa Kosovom u svom sastavu.

Poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije dostavili su Skupštini Srbije svoj predlog rezolucije, kojom se odbija raspoređivanje misije EU, EULEKS-a, na Kosovu.

I Liberalno-demokratska partija dostavila je Skupštini Srbije svoj predlog rezolucije o elementima državne politike prema Kosovu i Metohiji koja navodi da je jedini prihvatljivi konačan status Kosova isti kao i vizija političke budućnosti Srbije - punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

LDP u svom dokumentu insistira da se neprestano radi na evropeizaciji zapadnog Balkana, da se normalizuju diplomatski odnosi narušeni posle proglašenja Kosova 17. februara, da se Vlada angažuje na postizanju dogovora sa institucijama EU o novom modelu međunarodnog prisustva na Kosovu i zaštite prava Srba na Kosovu.

Aligrudić: Rezolucija o diskontinuitetu

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić izjavio je danas da je Vladin Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji rezolucija o diskontinuitetu, jer se u potpunosti razlikuje od svih do sada usvojenih u parlamentu.

Aligrudić je novinarima u Skupštini rekao i da Vladin predlog ne pominje EULEKS i odnos države prema toj misiji na način na koji se pominje u prethodnoj skupštinskoj rezoluciji, kao i da nema odredbe o poništenju nelegalnog Ustava Kosova.

Predlog odluke o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, koju je poslanička grupa DSS-NS uputila Skupštini sredinom juna, pretvoren je u amandman i, ukoliko ga poslanici usvoje, neće biti problema da se glasa za takvu rezoluciju, rekao je Aligrudić.

Mihajlović: Vlada kreće praktičnim putem

Predlogom rezolucije o Kosovu Vlada Srbije želi da pokaže domaćoj i svetskoj javnosti da su i dalje prioriteti državne politike prema ovom području zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Miki Mihajlović, šef Vladine službe za odnose sa medijima.

"To je i dugoročna orijentacija da se deo južnog Balkana, koji je bio uznemiren ratovima u proteklim decenijama, pacifikuje", rekao je on gostujući u emisiji Prelistavanje Radija B92.

"Nova vlada u rešavanju kosovskog problema želi da krene praktičnim putem i da se za Pokrajinu bori, ne zaključcima i jakim rečima, već ozbiljnim delima. Njen prioritet je održiv opstanak, stvaranje uslova za povratak 235.000 raseljenih i diplomatska borba za Kosovo", kaže Mihajlović.

"Bilo bi najbolje da rezolucija bude prihvaćena konsenzusom u parlamentu. To bi značilo jedinstvo oko jednog od najvažnijih pitanja, ali u slučaju da ne bude tako, onaj ko želi da čuje pravu poruku, on će znati da ona glasi: stranke na vlasti žele da sačuvaju Kosovo, a stranke opozicije koje nisu glasale za rezoluciju, jednostavno, brinu samo o svojim stranačkim interesima. I to je to", rekao je on.

Normalizacija odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo, prema Mihajovićevim rečima, uskoro se može naći na Vladinom dnevnom redu. On kaže da Kosovo može da odbrani samo jaka Srbija, a jedini put za to je približavanje Evropi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština odložila raspravu o Kosovu

Izvor: Blic, 16.Jul.2008

Vanredna sednica Skupštine Srbije prekinuta je juče nakon konsultacija predsednika Vlade Mirka Cvetkovića sa šefovima poslaničkih grupa na kojem je dogovoreno da se Vladin Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji stavi na četvrto, umesto na prvo mesto dnevnog reda, kako je bilo prvobitno predviđeno...Kako...

Nastavak na Blic...

Đukić-Dejanović najavila konsultacije o tekstu o Kosovu

Izvor: Kurir, 16.Jul.2008

BEOGRAD, 16. jula 2008. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da će parlament rezoluciju o Kosovu razmatrati kao poslednju tačku dnevnog reda, kako bi se u međuvremenu obavile konsultacije sa svim poslaničkim grupama o zajedničkom tekstu tog dokumenta....

Nastavak na Kurir...

Danas nastavak Skupštine Srbije s izmenjenim dnevnim redom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008, 01:37

BEOGRAD - Sednica Skupštine Srbije, s promenjenim dnevnim redom, biće nastavljena danas, a rezolucija o Kosovu i Metohiji biće četvrta, a ne prva tačka. Ovo je rezultat konsultacija koje je premijer Mirko Cvetković imao sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović i svim šefovima poslaničkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovo kao kamen spoticanja

Izvor: Kurir, 17.Jul.2008

BEOGRAD - Nova srpska vlada, posle desetak dana od formiranja, naišla je na prvu prepreku. Kamen spoticanja, kao i u prethodnom sazivu, očigledno predstavlja pitanje državne politike prema južnoj srpskoj pokrajini. Naime, Vlada je nedavno uputila poziv za vanredno zasedanje srpskog parlamenta, na...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.