Rezolucija OIK - uspeh srpske diplomatije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija OIK - uspeh srpske diplomatije

BEOGRAD - Organizacija islamske konferencije (OIK) usvojila je rezoluciju koja ne sadrži poziv na priznanje Kosova niti podršku nezavisnosti, već amandmanske promene koje je izdejstvovala Srbija i time je sprečen novi talas priznanja Kosova, izjavio je danas politički direktor MIP-a Srbije Borislav Stefanović.

Na brifingu za novinare u MIP-u, Stefanović je kazao da je OIK na plenarnoj sednici jednoglasno usvojio rezoluciju o Kosovu koja "u potpunosti sadrži amandmanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izmene" koje je izdejstvovala Srbija preko prijateljskih zemalja u okviru OIK-a.

Poziv na što hitnije priznavanje Kosova

"U rezoluciji ne stoji nikakav poziv na nezavisnost Kosova niti podrška toj nezavisnosti. Srbija se dobro pripremila i čini mi se uspela da zaustavi još jedan ozbiljan pokušaj narušavanja našeg teritorijalnog integriteta", rekao je on.

U Damasku je od 23. do 25. maja održan sastanak Ministarskog saveta OIK-a. Rezoluciju o situaciji na Kosovu podnela je Saudijska Arabija, a pripremila Albanija.

Stefanović je rekao da se amandmanske promene odnose na to da su "sve reference koje su u originalnoj verziji rezolucije Saudijske Arabije sada izbačene iz teksta rezolucije".

"Prvenstveno se to odnosi na poziv na što hitnije priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica OIK-a kao i davanje pune podrške nezavisnom Kosovu i njegovim institucijama. Bio je i poziv da se Kosovo što pre uključi u članstvo međunarodnih organizacija".

Prema Stefanovićevim rečima, Srbija je preduzela široku diplomatsku aktivnost koja je "trajala dva meseca i kulminirala u poslednjih 72 sata" kada je šef diplomatije Vuk Jeremić razgovarao sa više od 15 ministara spoljnih poslova članica OIK-a.

"Uspeli smo da izdejstvujemo važnu diplomatsku pobedu. Juče je usvojena rezolucija na pripremnom komitetu, nakon stavljanja amandmana od strane zemalja koje podržavaju naš stav o Kosovu. Danas je na plenumu konsenzusom i formalno potvrđena", rekao je Stefanović, koji je i šef kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.



Sejdiu pozdravio rezoluciju OIK

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu danas je pozdravio rezoluciju koja je usvojena na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije (OIK), uz ocenu da se u njoj priznaje nezavisnost Kosova, saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

"Usvajanje rezolucije o priznanju nezavisnosti Kosova od strane Organizacije islamske konferencije je izuzetno značajan akt za budućnost naše zemlje i regiona", rekao je Sejdiu.

On je ocenio da je tom rezolucijom "izražena direktna podrška miru, bezbednosti i stabilnost u ovom delu jugoistočne Evrope i sveta", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova.

Sejdiu je posebno pozdravio nesebično angažovanje diplomatija Albanije, Saudijske Arabije i Turske u predlaganju i podršci usvajanju rezolucije.

"Ko gubi ima pravo da se ljuti"
Albanski ministar inostranih poslova Ljuljzim Baša izjavio je ranije danas da je usvojena rezolucija u originalnoj formi, kako je i podneta.

Stefanović je kazao da rezolucija ima četiri reference na Kosovo u kojima se podržava napredak postignut u učvršćivanju demokratije na Kosovu, podržava se rekonfiguracija međunarodnog prisustva i pozdravlja se saradnja između tela OIK-a i njihov doprinos ekonomskom razvoju Kosova.

"U rezoluciji nema ničega od onoga što je prvobitno bilo planirano. Plan nekih zemalja članica OIK-a, pre svega Saudijske Arabije, kao i Republike Albanije, bio je da na samom zasedanju u Damasku dobijemo talas priznanja nelegalne nezavisnosti Kosova", rekao je on.

Stefanović je precizirao da su oni "računali na 15 zemalja na koje su vršili izuzetan pritisak" kome su se pridružile i neke druge zemlje, ali je Srbija to sprečila i "nije došlo do očekivanog talasa priznanja nezavisnosti Kosova" od strane islamskih država.

On je ocenio da je moguće da će se taj pritisak nastaviti i u narednom periodu biti novih priznanja, ali je sigurno da to neće biti u zamahu i obimu kakav bi bio da je rezolucija OIK-a usvojena u obliku kako su planirale Saudijska Arabija i Albanija.

Stefanović je kazao da je današnja izjava Baše pokušaj da, rukovodeći se svojim političkim interesima pred izbore u Albaniji, zamenom teza obori nesumnjiv diplomatski uspeh Srbije u Damasku.

"Mi njegovu nervozu razumemo. Ona je motivisana izborima, ali još više i time što se suočava sa efikasnom aktivnošću srpske diplomatije. Svako ko gubi ima pravo da se ljuti", zaključio je Borislav Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OIK iz rezolucije izbacio predlog o priznavanju Kosova

Izvor: Blic, 25.Maj.2009

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović potvrdio je da je iz rezolucije, jednoglasno usvojene u Damasku na ministarskom sastanku Organizacije Islamske Konferencije (OIK), izbačen poziv da islamske zemlje priznaju Kosovo, na čemu je u prvobitnoj verziji ovog dokumenta...

Nastavak na Blic...

Uspeh srpske diplomatije u Damasku

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 04:41

Organizacija islamske konferencije usvojila rezoluciju koja ne sadrži poziv na priznanje Kosova niti podršku nezavisnosti, već amandmanske promene koje je izdejstvovala Srbija. Sprečen novi talas priznanja Kosova, izjavio politički direktor MIP-a Borislav Stefanović. ..Uprkos nadanjima Prištine,...

Nastavak na RTS...

Kosovski ispit

Izvor: Danas, 26.Maj.2009

Islamska priznanja Kosova neće biti kolektivna već pojedinačna, po slobodnom izboru. Kratka rezolucija (preambula je duža od četiri tačke zaključaka), jednoglasno usvojena u ponedeljak po podne, Organizacije islamske konferencije (OIK) priznanja i ne pominje, ali se učesnici ‘bez reči’ međusobno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.