Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren za novi konsenzus o širenju EU

Strazbur -- Komesar za proširenje Oli Ren založio se za kompromisno rešenje koje će ublažiti bojazan od proširenja među građanima EU.

"Potrebno je da naglasimo stratešku misiju proširenja, a to je podsticanje demokratske i ekonomske transformacije u zemljama kandidatima i kapaciteta EU da nastavi da funkcioniše dok postepeno integriše nove članice", rekao je Ren u Evropskom parlamentu u Strazburu, u raspravi o strategiji proširenja.

Šefovi država ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada evropske dvadesetpetorice raspravljaće sutra i u petak na samitu u Briselu o strategiji proširenja EU koju je izradila Evropska komisija.

Ren je rekao da u debati o proširenju EU neki govore o strateškom značaju proširenja za mir i demokratiju, dok drugi naglašavaju samo unutrašnje probleme koji umanjuju sposobnost EU da integriše nove članice.

"Ako se ta dva stava ne susretnu, rizikujemo stvaranje rastuće konfuzije među našim građanima i eroziju kredibiliteta u zemljama kandidatima. Zato moramo da izgradimo obnovljeni konsenzus o proširenju tako što ćemo kombinovati te dve strane medalje", rekao je Ren.

On je dodao da je u okviru strategije proširenja EU potrebno primenjivati rigorozno uslovljavanje jer je iskustvo pokazalo da EU bolje funkcioniše nakon proširenja ako su nove članice bolje pripremljene.

"Teška pitanja kao što su reforma pravosuđa i borba protiv korupcije moraju se rešavati u ranoj fazi pregovarnja. Moramo stvoriti jasna pravila koja razumeju i naši građani, kao i građani zemalja koje su u pitanju", rekao je.

Ren je takođe rekao da proširenje EU ne treba da se dešava na račun njenog produbljenja, jer je i ranije Unija uspevala da se paralelno širi i produbljuje.

"Stoga bi, dok nove zemlje ne budu spremne za pridruženje, EU trebalo da dostigne nova institucionalna rešenja, potrebna da bi proces odlučivanja bio efikasniji", kazao je evropski komesar za proširenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.