Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren i Tadić u subotu o tome šta Srbija treba da preduzme

Evropski komesar za proširenje Oli Ren sastaće se u subotu u Helsinkiju s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i preneti mu "listu preciznih koraka" koje Srbija treba da preduzme u cilju približavanja EU.

Kako prenosi agencija Rojters, to se pre svega odnosi na hapšenje haških begunaca, a evropski komesar rekao je da bi pregovori sa Srbijom mogli da budu nastavljeni uskoro, a potom završeni za dva-tri meseca.

Ren je Rojtersu rekao da će on i Tadić u subotu "detaljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmotriti spisak stvari koje Srbija treba da uradi".

"Fokusiraćemo se na odnose EU i Srbije i uslove za obnavljanje pregovora, kao i na to šta EU očekuje od Srbije kada razgovori budu nastavljeni", prezicirao je Ren.

On je ocenio da je nova vlada Srbije posvećena saradnji sa Haškim tribunalom i da bi pregovori Srbija-EU mogli da budu nastavljeni uskoro.

"Pažljivo smo izračunali da bi, kada budu obnovljeni, pregovori bili završeni za dva do tri meseca", dodao je Ren.

Prema njegovim rečima, u tom okviru Srbija bi trebalo u potpunosti da okonča saradnju sa Haškim tribunalom, "što bi moralo da dovede do hapšenja optuženih za ratne zločine".

Ren je, takođe, rekao da će o tome razgovarati sa zvaničnicima Nemačke, koja predsedava EU do kraja juna, kao i sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom i glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte.

"Posle toga, uveren sam da ćemo moći da brzo idemo dalje", rekao je Ren.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.