Ren: Uskoro sporazum sa Srbijom

Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Uskoro sporazum sa Srbijom

Strazbur -- Oli Ren kaže da je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije "na dohvat ruke".

Evropska unija je "u presudnom trenutku svojih odnosa sa Srbijom" zato što predstoji sklapanje sporazuma o pridruživanju i približava se rok - 10. decembar, kad Kontakt-grupa treba da izvesti UN o pregovorima o Kosovu, izjavio je evropski komesar za proširenje.

Evropski komesar je to rekao pred poslanicima Evropskog parlamenta, koji raspravljaju o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaju o Srbiji i predlogu Savetu ministara EU o unapređenju odnosa s Beogradom.

On "ponovo želi da naglasi da Srbija ima ogromne ekonomske i intelektualne potencijale, koji samo čekaju da budu ovaploćeni u stremljenju te zemlje ka evropskoj budućnosti".

"Evropska komisija je potpuno predana ostvarenju evropske perspektive Srbije. Ja sam ubeđen da ta zemlja može ostvariti krupan, prilično brz napredak na svom evropskom putu čim ispuni za to ključne uslove", istakao je Ren.

On je naveo da je tehnički deo pregovora o tom sporazumu okončan i da se čeka na izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte posle njene sutrašnje posete Beogradu, da bi se to "strogo imalo na umu" u EU pri proceni u kojoj meri srpske vlasti sarađuju s Haškim sudom.

To je uslov za parafiranje sporazuma i "sad je to pitanje političke volje. Mi smo spremni čim Srbija bude spremna da ispuni uslove, a lopta je sad u dvorištu Srbije".

A potpisivanje sporazuma EU-Srbija zavisiće, dodao je Ren, od dostizanja pune saradnje s tribunalom u Hagu, što znači da "Srbija mora učinici sve u svojoj moći da pronađe begunce i Haškom sudu pruži sve nužne informacije koje vode njihovom hapšenju i prebacivanju u Hag".

Evropski parlament: Napredak Srbije

Debata o pravima Mađara

Mađarski poslanici u Evropskom parlamentu pokrenuli su danas debatu o statusu Mađara u Vojvodini.

Socijalista Čaba Tabajdi je, u kontekstu rešavanja statusa Kosova, upozorio na mogućnost da "100.000 srpskih izbeglica" bude naseljeno u Vojvodini što bi, kako je rekao, promenilo etničku sliku pokrajine.

S Tabajdijem se složila Kinga Gal naglašavajući da u Vojvodini postoji "diskriminacija" prema Mađarima, dok je Žolt Bečej stavio poseban naglasak na "neofašitičke grupe koje šetaju Novim Sadom".

Evropski parlament raspravlja i treba da glasa o izveštaju o odnosima Srbije i Evropske unije koji podnosi Jelko Kacin.

Kacin je, kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio u Strazburu da je nova vlada Srbije ostvarila napredak u brojnim oblastima, ali da je neophodno da uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom, kako bi napredovala na putu evropskih integracija.

Kacin je, podnoseći izveštaj Evropskom parlamentu, rekao da je pre pisanja izveštaja posetio Srebrenicu i da zato insistira da se srpska država pokaže u saradnji sa Haškim tribunalom.

"U maju je nova proevropska vlada došla na vlast i istakla da je saradnja sa Tribunalom jedan od njenih prioriteta, što je element koji pozdravljam, kao i činjenicu da je vlada izručila dvojicu od šest najtraženijih begunaca, Tolimira i Đorđevića", rekao je Kacin.

Prema njegovoj oceni, ova hapšenja pokazala su da je Srbija u mogućnosti da locira i pronađe haške begunce.

Kacin je citirao i glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu del Ponte, koja je navela da mogućnost hapšenja nije problem, već pretvaranje mogućnosti u rezultat.

On je naglasio da bi, iako tenzije oko statusa Kosova jačaju, bilo pogrešno pomisliti da bi popuštanje oko uslovljavanja koristilo Beogradu.

Jelko Kacin (Beta)

"Često se kaže da je Srbija ključ za stabilnost u regionu, ali političari će se prevariti ako misle da je za Srbiju odobren neki povlašćeni položaj", rekao je Kacin.

On je dodao da je nova vlada pokazala da ima brojne i ambiciozne ministre i da nema sumnje da Srbija ima institucionalne i administrativne kapacitete za evropske integracije.

"Progres je napravljen u brojnih oblastima. Tehnički pregovori o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji su završeni, ratifikovan je Kjoto protokol, Cefta-sporazum, izabran je ombudsman, guverner, državna revizorska institucija, ali je bilo malo napretka u imenovanju sudija Ustavnog suda", rekao je Kacin.

On je prigovorio što su i dalje izloženi osudama pripadnici nevladinog sektora koji otvoreno govore o ratnim zločinima.

"Osuđujem i poslednje događaje u Novom Sadu kada je grupa neonacista napala grupu ljudi koji su učestvovali u antifašističkom protestu", naglasio je Kacin.

Rouček: Status kandidata tehnički neizvodljiv

Potpredsednik odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Libor Rouček ocenio je da je predlog premijera Slovenije Janeza Janše za dodelu Srbiji statusa kandidata "za nekoliko meseci ili barem u prvoj polovini 2008. godine tehnički nemoguće izvesti".

Janša se u nedavnom pismu evropskim kolegama i predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu založio da se Srbiji dodeli status kandidata u vreme slovenačkog predsedavanja Evropskoj uniji.

Vremena za takav korak je premalo, "želeo bih da se to desi, ali mislim da to nije realno", rekao je Rouček za slovenačku državnu agenciju STA.

"Srbija, naime, mora prvo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a onda sledi ratifikacija sporazuma, što zahteva prilično vremena", rekao je Rouček i dodao da je tehnički nemoguće da se to desi u vreme slovenačkog predsedavanja.

Rouček je naveo primer Albanije, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2006. godine, a do danas je samo deset članica EU taj sporazum ratifikovalo. "Nažalost, predlog Slovenije tehnički nije izvodljiv", smatra Rouček.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.