Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Status kandidata sledeće godine

Srbija bi mogla da ostvari status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji u prvoj polovini sledeće godine. Hapšenje Radovana Karadžića je ključni korak u saradnji Srbije sa Haškim sudom i to se mora uvažiti, rekao je juče evropski komesar za proširenje Oli Ren u intervjuu za RTS.



Vreme da se krene napred u odnosima sa Srbijom, rekao je Ren i dodao da očekuje da će zemlje članice uskoro doneti odluku o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prvi korak ka statusu kandidata.

"Naravno, to dostignuće da postane kandidat, za Srbiju je danas bliže nego što je bilo juče. Međutim, za to je potrebna potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, kao i dobra implementacija Sporazuma o pridruživanju, prelaznog sporazuma", rekao je Ren.

Komesar za proširenje EU naglasio je da je vrlo važno da vlasti Srbije nastave sa ozbiljnom saradnjom i da to rade "neprekidno dok ne završe posao".

"Ako se to desi, status kandidata je vrlo realističan u bliskoj budućnosti", rekao je evropski komesar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAMO JE HAPŠENJE MLADIĆA ZNAK PUNE SARADNJE S HAGOM

Izvor: Kurir, 24.Jul.2008

NOVI SAD, 24. JULA /SRNA/ - Za Holandiju ostaje ključni dokaz pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom hapšenje Ratka Mladića, izjavio je holandski ministar za evropske poslove Frans Timermans. Timermans je istakao da je hapšenje Radovana Karadžića samo etapa koja je uspješno završena za Srbiju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.