Izvor: B92, Tanjug, 11.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Status kandidata moguć 2009.

Brisel -- Komesar za proširenje EU Oli Ren kaže da Srbija još može da dobije status kandidata do kraja 2009. godine, ali da to "svakim danom postaje sve teže".

Ren je u Briselu na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ocenio da je Srbija "napustila nacionalističku prošlost, okrenula se evropskoj budućnosti i pronašla veoma ambicioznu reformsku agendu".

"Srbija je takođe suštinski poboljšala saradnju s Haškim tribunalom i samim tim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvara sebi prostor da ide napred u procesu integracija", rekao je Ren.

"Što se tiče rokova, Srbija u najboljem mogućem scenariju još može da dobije status kandidata do kraja 2009. godine. Međutim, svakim danom to postaje sve teže", rekao je Ren.

On je istakao da je za dalji korak, odnosno odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom, potreban konsenzus svih 27 članica EU, do čega još nije došlo usled protivljenja Holandije.

Holandija: Prerano za ocenu

Holandski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je u Briselu da je prerano razgovarati o izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca s obzirom da će on tek sutra biti predstavljen Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Na pitanje novinara da li se može očekivati promena stava Holandije o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, Balkenende je odgovorio da je "pozicija Holandije uvek bila u prilog proširenju EU, ali uz fer i striktne kriterijume".

"Saradnja s Haškim tribunalom je od ključne važnosti", istakao je on. Na pitanje da li Bramercov izveštaj može da utiče na promenu stava Holandije, Balkenende je odgovorio : "videćemo, danas je tek četvrtak".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren: Sve teže do kandidature

Izvor: Večernje novosti, 11.Dec.2008

Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da je još moguće, pod najboljim okolnostima, da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine, ali da to svakim danom postaje sve teže

Nastavak na Večernje novosti...

Ren: Nije nemoguće da Srbija dobije status kandidata 2009.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2008, 01:37

BRISEL - Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren izjavio je da je još moguće, pod najboljim okolnostima, da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja 2009. godine, ali da to svakim danom postaje sve teže..."Nadam se da ćemo sledeće korake na putu Srbije ka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.