Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Finansijska kriza ne koči proširenje EU

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je za poljski list "Gazeta viborča" da ni problemi sa Lisabonskim sporazumom, ni globalna finansijska kriza ne bi trebalo da koče proširenje Evropske unije na Balkan.



"Kriza pogađa sve. Ne smemo da zaboravimo da su privrede sa najvećim rastom i izvozna tržišta u novim članicama EU i u zemljama kandidatima. Zato ne smemo da napravimo od proširenja žrtveno jagnje", kazao je Ren u intervjuu koji danas objavljuje poljski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << list.

Ren je naglasio da nije problem proširenje, već to da Evropa reši svoje probleme a proširenje ne bi trebalo da zaustavi ni to što nije stupio na snagu Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija.

"EU je sporazum potreban danas a ne sutra. Ali čak i najsporiji od predviđenih kalendara ratifikacije sporazuma biće realizovan brže nego najbrži kalendar za pristupanje Hrvatske EU", rekao je Ren.

Evropski komesar za proširenje najavio je da će predložiti da se tehnički pregovori sa Hrvatskom zaključe do kraja 2009. godine.

"Hrvatska ima centralnu poziciju na mom radaru kao buduća zemlja članica. Ta zemlja zaista naporno radi na tome da ispuni uslove članstva", kazao je Ren ali je odbio da precizira da li to znači ulazak Hrvatska u Uniju 2010. ili 2011. godine.

"Pre nego što završe pregovori ne obavezujemo se ni na kakav ciljni datum", upozorio je komesar.

"Veliko proširenje iz 2004. i 2007. godine je priča o uspehu, a sjajan primer je Poljska. Želeo bih da moć transformacije koja se osvedočila u Srednjoj Evropi takođe deluje na jugu Evrope na Balkanu i u Turskoj", kazao je Ren.

Evropski komesar u intervjuu za današnju "Gazetu viborču" pokazao je razumevanje za ponešto spor napredak u samim zemljama koje žele u Uniju.

"Balkanske zemlje još uvek osećaju posledice sukoba iz 1990-tih.

Državne strukture su tamo slabe", rekao je Ren ali je naglasio da je sada najvažnije da se ne prekine rad na procesu proširenja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren ne veruje da će finansijska kriza kočiti proširenje EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2008

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je za poljski list "Gazeta viborča" da ni problemi sa Lisabonskim sporazumom, ni globalna finansijska kriza ne bi trebalo da koče proširenje Evropske unije na Balkan. "Kriz ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.