Rekordan rod šljivika u Omoljici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2020, 13:09

Rekordan rod šljivika u Omoljici

Proizvodnja šljiva u Južnim Banatu nije toliko zastupljena kao u nekim drugim krajevima Srbije.Oni koji su se odlučili za sadnju šljiva kažu da ovaj posao može biti itekako isplativ pogotovo kada je dobar rod kao što je ove godine.

Jedan od najvećih šljivika u Južnom Banatu je u Omoljici i prostire se na 12 hektara. Nastao je prošle godine kada su sredstva i znanje udružile dve porodice, a rezultat je rekordan ovogodišnji rod koji prema rečima vlasnika neće biti manji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 30 tona po hektaru.

Za dobar rod važno je i kvalitetno zemljište.

Berba šljiva posao je za sezonske radnike, a žene iz Makedonije videle su ovde priliku da zarade dnevnicu.

Najveća količina šljiva koja se sakupi i ubere završiće u hrastovim buradima prerađena u rakiju.U planu je i proizvodnja džema.

Vlasnici kažu da će za tri godine imati najveći podrum rakije u ovom delu Banata kapaciteta oko 300 hiljada litara, a u planu je i izvoz rakije i džema od šljiva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.