Regionalizacija nije podela države

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalizacija nije podela države

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je kao neistinite tvrdnje da ideje o decentralizaciji i regionalizaciji vode ka podeli države.

"Regionalizacija nije podela Srbije već podela bogatstva i stvaranje mogućnosti da se nerazvijeni delovi zemlje ravnomerno razvijaju. Upravo na taj način borimo se protiv podele Srbije na bogati i siromašni deo", rekao je Tadić u intervjuu za list Danas.

On je ocenio da suština ideje o regionalizaciji i decentralizaciji treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bude usmerena ka tome da gradjanima obezbedi bolje uslove života a ne stvaranje feuda koji bi doveli u pitanje integritet zemlje.

"Savremeni evropski koncept decentralizacije ne ugrožava integritet zemalja, već upravo doprinosi njihovoj stabilnosti. Znači nije ideja stvaranja regija koje bi ličile na Vojvodinu i Kosovo, jer je ovo sasvim drugačije vreme koje zahteva potpuno novi tip regionalizacije", rekao je on.

Tadić je ocenio da Statut Vojvodine treba da bude u skladu sa Ustavom i dodao da pitanja zakona o nadležnosti i Statuta ne bi trebalo da čekaju, ali da bi trebalo da budu rešena tako "što će biti smeštena u ideju regionalizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije".

Govoreći o viznoj liberalizaciji, predsednik nije želeo da licitira datumima ali je dodao da se trudi da se to dogodi što pre.

"Dobili smo podršku nekih značajnih zemalja, zato očekujem da bi ukidanje viza moglo da se desi krajem ove ili početkom sledeće godine. To je realističan cilj. Predugo smo svi mi čekali u redu za vize i bili ponižavani. Viznom liberalizacijom će poslednja sankcija iz devedesetih godina napokon biti zatvorena", rekao je Tadić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.