Reforma sudstva neće biti praćena gužvama

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma sudstva neće biti praćena gužvama

"Početak sprovodjenja reformi u pravosudju neće biti propračhen gužvama i blokadom sudova", izjavila ministarka pravde Snežana Malović. Reorganizacija sudova i tužilaštava će doprineti njihovoj većoj efikasnosti.

Malović je rekla da je za fizičko preseljenje namerno izabran period oko Nove godine, kada se praznuje, i izrazila uverenje da je pravosudnim radnicima buduća reorganizacija potpuno jasna i da nema razloga da se stane s radom.

"Ne postoji razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se predmeti ne zakazuju, ne postoji razlog da dodje do zastoja", naglasila je ministarka odgovarajući na pitanje o spekulacijama u javnosti da sudije ne zakazuju nova sudjenja za decembar, a ni tužioci ne preuzimaju nove predmete, jer ne znaju sve detalje o budućem poslu.

U tom periodu se rade godišnji izveštaji o radu sudije i sudova, tada se uglavnom posvećuje pažnja rešavanju hitnih predmeta kao što su pritvorski predmeti ili donošenje privremene mere.

"Ako govorimo o parničnim postupcima, uglavnom se u tom periodu izradjuju odluke, i do sada nisam čula da su se predmeti zakazivali za 3. ili 4. januar. Uglavnom se u drugoj polovini januara počinje sa punim kapacitet sudjenja", istakla je Malovićeva.

Takodje, ni činjenica da je smanjen broj sudova i tužilaštava na lokalnom nivou neće uticati na smanjenje njihove efikasnoti, istakavši da "gradjani neće morati da putuju u veće gradove po pravdu, jer je, pored centrala opštih sudova, novom organizacijom predvidjeno postojanje sudskih jedinica po manjim mestima".

Malovićeva je rekla da se do naizgled manjeg broja opštih sudova i tužilaštava došlo na osnovu podataka o efikasnosti samih sudova i da je primećena različita koncentracija sudskih predmeta u Beogradu u odnosu na jug Srbije, a novom preraspodelom svi sudovi podneće podjednak teret.

Ministarka je dodala da bi za dve nedelje trebalo da bude završena prva radna verzija Sudskog poslovnika, koji bi trebalo da uredi unutrašnju organizaciju rada, što će smanjiti negativne efekte celokupnih reformi pravosudja u Srbiji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.