Izvor: B92, 06.Jul.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: Kosovo neće odustati

Kosovska Mitrovica -- Ministar policije Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je Vlada Kosova odlučna da nastavi primenu svog plana za sever Kosova, uprkos porastu tenzija.

Redžepi je istakao "da će tako biti i pored opstrukcije i direktiva iz Beograda da se spreči implementacija severa Kosova u centralne funkcije kosovske vlade".

"Ni u kom slučaju nas protest neće zaustaviti. Odobravamo proteste, ali bez nasilja", tvrdi ministar policije Kosova.

"Osuđujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tragičnu pogibiju lekara, ali i povredu poslanika Skupštine i kvalifikujemo to kao neprihvatljiv čin, ali Kancelarija za civilna pitanja (u Bošnjačkoj mahali) nastaviće sa radom i neće biti zatvorena”, rekao je Redžepi.

„Znamo da brojne političke organizacije, ali i Srbi opstruišu da se prošire funkcije vlade Kosova, ali decidno tvrdim da će ova Kancelarija, ali i ostale funkcije naše države na severu, funkcionisati”, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje eventualnu eskalaciju nasilja, s obzirom na terorističke napade u Kosovskoj Mitrovici, odgovara da su mogući manji protesti, ali misli da neće biti incidenata.

Redžepi je napomenuo da su Kfor, Euleks i KPS tu da spreče incidente, ali i da omoguće da se „srpski deo Kosovske Mitrovice i sever implementiraju u institucije Kosova”.

Predstavnici Srba kažu, međutim, da neće prihvatiti integraciju severa.

„Oštro i dalje osuđujem Euleks policiju, jer se prethodnih dana stavila na stranu albanske zajednice i nije obezbedila mir i sigurnost na severu Mitrovice, dozvolivši da se kancelarija otvori" rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog

okruga Radenko Nedeljković.

Naš stav je jasan, istakao je Nedeljković, a to je da nećemo prihvatiti integrisanje severa u samozvane institucije Prištine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.