Realna kandidatura za Evropsku uniju

Izvor: Blic, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realna kandidatura za Evropsku uniju

Službe u Srbiji koje su nadležne za pronalaženje i hapšenje haških optuženika pokazale su volju, sposobnost i koordinaciju koje su dovele do konkretnih akcija. Takođe su pokazale da mogu da učine mnogo više nego što je to do sada bio slučaj, kaže za „Blic" Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i napominje da očekuje nova izručenja Haškom tribunalu u najskorije vreme.

- Ako Srbija iskreno krene ka EU, mora ispuniti obaveze koje je prihvatila. Ako želi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u budućnost, mora zatvoriti otvorene rane prošlosti, a to je puna saradnja s Tribunalom - kaže Kacin. On takođe ističe da saradnja sa Hagom ne podrazumeva samo izručenja već i zaštitu svedoka i davanje materijalnih i pisanih dokaza, kao i dobar rad Suda za ratne zločine. Istovremeno, Kacin je pohvalio rad glavnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića uz tvrdnju da „svoj posao radi odlučno, dobro i odgovorno".

Izjavili ste da Srbija treba da se ogradi od zločina u Srebrenici i da u Skupštini usvoji deklaraciju o tom zločnu.

- Odluka Suda pravde u Hagu govori da nema kolektivne već individualne odgovornosti - kako političke, tako i vojne. Ko je donosio odluke, mora za njih i da odgovara i da snosi sve posledice. Postoji snimljena izjava iz juna 1995. godine u kojoj Ratko Mladić završava svoj nastup rečima: „Sad je došlo vreme da se osvetimo Turcima". U Srebrenici nema Turaka, pa je je ipak pobijeno 8.000 muškaraca. Živeo sam u nekadašnjoj Jugoslaviji i u osnovnoj školi sam morao da naučim celu pesmu Desanke Maksimović „Krvava bajka" o mučeničkoj smrti čete đaka. Za ono što se desilo u Kragujevcu među Srbima postoji istorijsko pamćenje i taj masakr je smešten u vašu i našu svest, a događaje iz 1995. tek treba smestiti u svest sadašnjih generacija Srba. Ako Skupština Srbije osudi genocid i to jasno pokaže svima koji su sarađivali sa Mladićem i krili ga, takva deklaracija će omogućiti novo poglavlje u odnosima između Srbije i BiH.

Hoće li usvajanje deklaracije biti uslov za pristupanje Srbije EU?

- Ne mogu da razumem zašto je potrebno toliko vremena da bilo kom Srbinu i Srpkinji objasnim šta se dogodilo u Srebrenici i kakve to veze ima ili nema sa Srbijom.

Da li će izveštaj koji ćete Evropskom parlamentu podneti o Srbiji biti pozitivan?

- Do sada nije bilo nikakvog izveštaja jer nije bilo o čemu da se izveštava. Ali pošto je haška tužiteljka Karla del Ponte ustanovila da je došlo do znatno bolje saradnje, proces približavanja je ponovo krenuo, ali procenu treba praviti na osnovu samih dela. Po tome što sam čuo i doživeo prilikom boravka u Srbiji, mogu reći da će moj izveštaj biti pozitivan.

Kako vidite rešenje budućeg statusa Kosova?

- U očima Evropskog parlamenta i evropskih institucija Kosovo nije u nadležnosti Srbije već uprave UN. Ja sam izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, a za Kosovo nisam nadležan.

Očekujete li jedinstven stav EU prema pitanju Kosova?

- EU će dokazati da vodi zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Da li će EU jednostrano priznati nezavisno Kosovo ako se ne usvoji rezolucija UN?

- Bilo bi dobro da se Srbi bave Srbijom i svojom budućnošću, a probleme kojima se bavi međunarodna zajednica nek ostave međunarodnoj zajednici da u skladu s međunarodnim standardima i na Kosovu obezbedi budućnost koja je vredna ljudskog dostojanstva i u kojoj se poštuju ljudska prava.

Na osnovu Rezolucije 1244 KiM je deo Srbije.

- Već sam rekao da je jasno da Kosovo nije u nadležnosti Srbije. Zato smatram da je Ahtisarijev plan u poređenju s postojećim stanjem, pomak dalje. Takođe, hoću na naglasim da Evropski parlament u izveštaju o Kosovu ne govori o nezavisnosti već o nadziranom suverenitetu.

Hoće li uslov za ulazak Srbije u EU biti da prizna nezavisno Kosovo?

- Zemlje zapadnog Balkana moći će da uđu u EU kada ispune uslove i kada o tome odluče. U EU mogu ući samo države, a Kosovo nije država.

Kada će Srbija postati članica EU?

- Realno je da Srbija postane kandidat za članstvo, ali nije realno razmišljati o datumima. Treba se prvo pokazati na delima, a članstvo dolazi posle toga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.