Izvor: B92, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na hapšenje Đorđevića

Beograd -- U prvim reagovanjima političari u zemlji i inostranstvu uglavnom pozdravljaju hapšenje haškog optuženika Vlastimira Đorđevića.

Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU Havijera Solane, izjavila je da je hapšenje bivšeg generala srpske policije Vlastimira Đorđevića odličan korak ka punoj saradnji vlasti Srbije s Haškim sudom, kao i da je to "bez sumnje povoljna vest za dalje odnose Srbije i EU".

Evropski komesar za proširenje Oli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ren pozdravio je hapšenje penzionisanog generala Vlastimira Đorđevića kao "dobar signal saradnje s Haškim tribunalu", ali je i izrazio nadu da će doći do daljih akcija u pravcu te saradnje tokom narednih nedelja, izjavila je Tanjugu u Briselu njegov portparol Kristina Nađ.

"Radi se o dobrom signalu saradnje s Haškim tribunalom i Evropska komisija očekuje da će doći do daljih akcija u tom pravcu tokom narednih nedelja. Puna saradnja s Hagom ostaje uslov za zaključenje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", naglasio je evropski komesar.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da hapšenje Đorđevića pokazuje da su vlasti u Srbiji odlučile da do poslednjeg trenutka ispunjavaju naloge okupatora.

"Očigledno je da će Vojislav Koštunica i Boris Tadić do poslednjeg trenutka ispunjavati naloge Karle del Ponte i sve naloge okupatora. Zato su imali lov na Ceru u petak i zato imate svakodnevna hapšenja", rekao je Vučić.

Funkcionerka Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić pozdravila je hapšenje, ali je navela da se u Srbiji ne govori o tome za koja dela tužilaštvo Haškog tribunala tereti optuženike.

Pešićeva je rekla da se u vezi sa procesom suočavanja sa prošlošću građanima ništa ne objašnjava, kao i da se izbegavaju hapšenja u Srbiji.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić je rekla da se nada da će se i ostali optuženi "uskoro naći u Hagu".

"Novofomrirana većinska demokratska vlada pokazuje ne samo spremnost za završetak saradnje sa Haškim tribunalom, nego na delu potvrdjuje da radi na završetku saradnje", kazala je Grubješićeva.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić osudio hapšenje, navodeći da je SPS protiv izručenja srpskih državljana Haškom tribunalu.

On je kazao da bi za državu bilo bolje da se dobrovoljno predaju i da im se sudi pred domaćim sudovima.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je da hapšenje pokazuje da nadležne državne institucije rade svoje posao, poštujući međunarodne obaveze države i sopstvene zakona

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je današnje hapšenje samo dokaz da se sve to moglo i mnogo ranije rešiti.

Čanak je optužio predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da je odgovoran za propuštene godine, od 2004. do 2007. kada je, kako je ocenio, "Srbiju držao kao taoca haških optuženika".

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je rekla da je hapšenje Đorđevića dobro i za Srbiju i za dostojanstvo žrtava.

"Konačno će biti razjašnjeno prebacivanje tela sa Kosova, jer je Slobodan Milošević njemu poverio organizaciju transfera tela za Srbiju", rekla je Kandićeva.

Ona je rekla da se hapšenja haških begunaca odvijaju na "već poznatim prostorima" što upućuje na to da se znalo gde se oni nalaze, ali da nije postojala politička volja da se uhapse.

Hapšenja haških begunaca su prema njenoj oceni rezultat rada Saveta za nacionalnu bezbednost, a sve pre toga "bila je igra i slika za Hag i međunarodnu zajednicu".

"Nije nemoguće, čak je vrlo realno da i Ratko Mladić bude uskoro uhapšen", rekla je Nataša Kandić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.