Izvor: B92, 14.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na Marovićevo izvinjenje u BiH

Sarajevo -- Iako je više puta prizivao srpskog Vilija Branta, bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik SDA Sulejman Tihić nije se izjasnio o tome da li ga je i dobio u Svetozaru Maroviću. Pozdravljajući Marovićevu izjavu, Tihić je najtiražnijem sarajevskom listu Dnevnom avazu rekao da izjavu smatra doprinosom razumevanju i razvoju dobrosusedskih odnosa dve države. On, međutim, nije propustio da kaže i to da, kako je naglasio, Marovićeva izjava nema nikakve veze sa tužbom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je BiH podnela protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Njegov srpski kolega u Predsedništvu Borislav Paravac veruje da Marovićeva izjava predstavlja lični i moralni čin za ono što su pojedinci na svim stranama učinili u prethodnom ratu. Suštinski značaj i težinu čin izvinjenja tek treba da da dobije, ako i drugi državnici u regionu učine isto, navodi se u saopštenju iz Paravčevog saopštenja. Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić smatra kako kaže Bosni i Hercegovini su potrebna tri vilija branta da bi izvinjenje imalo smisla. Čavić je rekao da nije siguran da Marovićevo izvinjenje predstavlja stav cele državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali je ocenio da ono predstavlja dobar signal, kako je naveo, da se ide u pravcu konačnog pomirenja i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.