Različiti stavovi o predlogu Bana

Izvor: B92, 21.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različiti stavovi o predlogu Bana

Beograd, Priština -- Nakon sednice Saveta bezbednosti UN o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu, generalni sekretar UN i zvaničnici Srbije iznose različite ocene o tom predlogu.

Predloženo rešenje, kako je rekao generalni sekretar UN Ki Mun Ban, vodi računa o pitanjima koja su od značaja za Srbiju i kosovske Srbe. Međutim, s ocenom generalnog sekretara UN-a nije se složio predsednik Srbije Boris Tadić, koji je za RTS izjavio da je Banova ocena neprihvatljiva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ne prihvatamo ni njegov izveštaj, ne prihvatamo ni njegovu ideju kako da se rešava pitanje razmeštanja civilne misije na KiM. Ja smatram lično kao predsednik Srbije da UNMIK mora da postoji na Kosovu i Metohiji i da je jedino UMNIK ovlašćen na osnovu svih međunarodnih akata i odluka SB da reguliše pitanja na Kosovu i Metohiji. Direktne i vrlo nepovoljna posledice nepostojanja UNMIK-a u punoj funkciji na KiM, čak i u lokallnim sredinama izneo sam u svome govoru", rekao je Tadić.

Naša borba ubuduće će biti kompleksnija, objasnio je Tadić i precizirao da će, osim jedinstvene državne politike o Kosovu, biti potrebne i nova strategija i nova taktika.

Tadić je ocenio da je govor predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, koji je sednici prisustvovao u svojstvu privatnog lica, izašao iz okvira Rezolucije 1244.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je izjavio da zahvaljujući principijelnoj podršci Rusije, u Savetu bezbednosti nije prošao predlog generalnog sekretara UN da prenese nadležnosti sa UNMIK-a na protivpravnu misiju Euleks.

Rusija dosledno brani Povelju UN i važeću Rezoluciju 1244 koje garantuju suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, naveo je Koštunica.

Zanijer: Banove ideje kao vodilja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban potvrdio je na sednici Saveta bezbednosti da će imenovati Lamberta Zanijera za novog šefa misije UNMIK na Kosovu.

On će pomoći da se ostvari vizija izneta u izveštaju o rekonfiguraciji UNMIK, predvodiće novu fazu dijaloga i biti izbalansiran u pristupu, obrazložio je generalni sekretar.

Solana: Podrška Banu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana potvrdio je rešenost EU da odigra vodeću ulogu na Kosovu, posebno na polju vladavine zakona.

Solana je naveo da su "stabilnost na Kosovu i celom Balkanu od presudne važnosti i da predstavljaju i dalje visoki prioritet za Evropsku uniju".

U saopštenju se takođe navodi da je visoki predstavnik EU pozdravio izveštaj Ban Ki-Muna i naglasio "punu podršku generalnom sekretaru UN".

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je novinarima da je u Prištinu došao direktno iz Njujorka gde je u susretima sa generalnim skretarom UN Ki Mun Banom i ostalim visokim zvaničnicima UN-a razgovarao o detaljima njegovog mandata na Kosovu nakon pokretanja procesa rekonstrukcije UNMIK-a.

"Ideje i sugestije generalnog sekretara UN-a za rekonstrukciju UNMIK-a na terenu predstavljaće moj ključni vodič", rekao je Zanijer.

Nabrajajući dalje prioritete tokom njegovog mandata na čelu UNMIK-a italijanski diplomata rekao je da će UNMIK i dalje biti statusno neutralan, ali da će se angažovati na prokrčivanju puteva za nove kosovske aktere.

"UNMIK će imati modifikovanu ulogu u svetlu najnovijih događaja", rekao je Zanijer objasnivši da će jedna od važnijih funkcija njegove misije biti posredovanje između različitih domaćih i međunarodnih učesnika u političkom procesu na Kosovu.

"UN u ovoj fazi posebno vidim kao ključnog omekšivača posla. Ova organizacija ima mogućnosti pristupa svakom i ja ću to iskoristiti u punoj meri", rekao je Zanijer.

Riker napustio Prištinu

Doskorašnji šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je danas, pred odlazak iz Prištine, da će UNMIK i dalje ostati na Kosovu sa manje ljudstva i sa drugačijim ovlašćenjima.

Riker je na prištinskom aerodromu rekao da je "jasno da se UNMIK može prilagoditi novim okolnostima na Kosovu" i ocenio da je Kosovo na dobrom putu ekonomskog razvoja i da doprinosi stabilnosti u regionu. "Kako je rekao i generalni sekretar UN, UNMIK je sposoban da se prilagodi novim okolnostima na terenu", kazao je Riker.

Prema Rikerovim rečima, najveći izazovi na Kosovu i dalje ostaju poštovanje, tolerancija i dijalog sa pripadnicima srpske zajednice.

On je napomenuo da će i dalje pratiti sva kretanja na Kosovu.

Stavovi Moskve i Vašingtona

Prema mišljenju zvanične Moskve, odluka Saveta bezbednosti o rekonfiguraciji UNMIK-a mogla bi da bude doneta tekla nakon što bi se sa time saglasile sve strane, uključujući i Beograd. Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin ocenio je da bi svi koraci mimo SB UN bili bi direktno kršenje Povelje UN, kada god da budu.

"Naš utisak je da mora biti još razgovora između generalnog sekretara UN-a i Beograda. Vlada u Beogradu nije zadovoljna objašnjenjima i konsultacijama koje su imali do sada. Što se ruske delegacije tiče, mi smo jasno rekli da odluka o rekonfiguraciji UNMIK-a zahteva da bude donete u Savetu bezbednosti UN-a, to ne može da odluči sam generalni sekretar. U tom smislu neophodno je da sve strane budu zadovljni i mora biti još razgovora sa Beograd posebno na temu reknfiguracije UNMIK-a", rekao je Čurkin.

S druge strane, Vašington tvrdi da predlog Ban Ki Muna ima veliku podršku u Savetu bezbednosti i da ne predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

Ambasador SAD Zalmaj Halilzad, kao predsedavajući Savetom bezbednosti za ovaj mesec, smatra da se situacija na Kosovu izmenila fundamentalno i da je zbog toga neophodno promeniti i položaj UNMIK-a.

"Kosovo je nezavisna država i to se ne može promeniti, no i dalje postoji potreba za nastavkom uloge Ujedinjenih nacija, ali uloge koja je veoma raziličita od one koja je bila. To znači da će institucije Kosova i Euleks povećano preuzimati vođstvo, a da UN trebaju da smanjuju svoju ulogu, što je upravo predlog Generalnog sekretara. Savet bezbednosti UN nije u poziciji da se konfrontira situaciji na Kosovu, pošto realnost na terenu određuje situaciju i svako se na to mora prilagoditi", rekao je Halilzad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.