Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Jan.2010, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikovati sporazum EU - Srbija

BRISEL - Čelnici za spoljnu politiku i proširenje Evropske unije (EU) Ketrin Ešton i Štefan File istakli su rešenost da unaprede pridruživanje zemalja zapadnog Balkana Uniji.

File je posebno naglasio želju da se pokrene ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU - Srbija.

Ešton, koja je izabrana za visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, i File, novopostavljeni komesar Evropske komisije za politiku prijema novih članica i saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << s istočnoevropskim susedima Unije, ove stavove izneli su u pisanim obrazloženjima programa svog budućeg rada, dostavljenim Evropskom parlamentu.

Ešton i File su potvrdili rešenost da tesno sarađuju u politici proširivanja Unije.

U Evropskom parlamentu (EP) u Briselu danas počinje niz sastanaka sa novoizabranim članovima Evropske komisije, koji će odgovarati na pitanja evropskih poslanika i obrazlagati programe svog rada s ciljem da od EP dobiju saglasnost za naimenovanje na svoje položaje u Komisiji.

File je istakao da, imajući u vidu najnovije napretke Srbije u primeni prelaznog trgovinskog sporazuma (s EU), iskazuje želju da se stvore preduslovi za to da se već od leta 2010. pokrene postupak ratifikacije SSP s Beogradom.

Novoimenovani evropski komesar za proširivanje je stavio do znanja i svoju "rešenost da iskoristi sve raspoložive instrumente EU za olakšanje napretka Kosova, bez prejudiciranja pitanja njegovog statusa".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.