Izvor: B92, 19.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramsfeld:Jedan Iračanin tajno zatvoren

Njujork -- Ramsfeld priznao je da je naredio da se jedan Iračanin u oktobru prošle godine tajno uhapsi i drži u zatvoru neregistrovan.

Reč je o visokom funkcioneru militantne islamske grupe Ansar al-Islam, za koju se veruje da je organizovala bombaške napade i gerilski rat u Iraku.

Taj postupak je grubo kršenje Ženevske konvencije o tretmanu ratnih zarobljenika, koje se, kako tvrdi američki seketetar za odbranu, Amerikanci strogo pridržavaju još od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rata u martu 2003. godine. Administracija Džordža Buša, međutim, smatra da se Ženevska konvencija odnosi na teroriste koji je i sami ne poštuju.

Portparol Pentagona Brajan Vitman je izjavio da je neimenovani Iračanin držan u tajnosti "na zahtev direktora CIA-e Džordža Teneta koji je hteo da ga njegovi ljudi neometano saslušaju". Ramsfeld je to potvrdio i obećao da će zatvorenik uskoro dobiti broj i da će Crveni krst biti o svemu obavešten.

Ministarstvo odbrane je do sada priznalo samo ovaj slučaj ilegalnog držanja zatvorenika, ali je u američkim medijima najavljeno da će jedna njujorška organizacija za zaštitu ljudskih prava ovih dana objaviti izvještaj u kome se tvrdi da Amerikanci širom svijeta drže veći broj tajnih zatvorenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.