Rajaković: Gas i danas stiže iz Mađarske i Nemačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajaković: Gas i danas stiže iz Mađarske i Nemačke

BEOGRAD - Srbija će i danas iz Mađarske i Nemačke dobiti ukupno oko 4,7 miliona kubika gasa, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković.

On je kazao da su te količine gasa, kao i one iz domaće proizvodnje koja je oko milion kubika dovoljno za grejanje i snabdevanje individualnih i prioritetnih potrošača u Srbiji tim energentom.

"Energetska situacija u Srbiji sve više se stabilizuje i kriza sa gasom bi mogla da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpuno prevaziđe do kraja sutrašnjeg dana", kazao je Rajaković koji je i šef kriznog štaba Vlade Srbije.

On je naglasio da će, bez obzira što bi krizni deo posla mogao biti zatvoren u utorak ili sredu, radna grupa Vlade Srbije ostati na visokom nivou podignute pažnje sve dok traje grejna sezona.

"Ova situacija nam pruža priliku da iz nje izvučemo određenu pouku", kazao je on.

Prioritet Banatski dvor

Prema rečima Rajakovića punjenje skladišta gasa u Banatskom dvoru biće prioritet, ali se nikakve intervencije na njemu zimi ne mogu sprovoditi već se one rade leti.

Rajaković je dodao i da se snabdevanje toplana koje i dalje koriste mazut odvija normalno i bez većih teškoća.

On je dodao da se očekuje da će današnja potrošnja struje u Srbiji biti oko 150 miliona kilovat sati i naglasio da je bez obzira na tako visoku potrošnju elektroenergetski sistem stabilan.

Štednja struje

Rajaković je potsetio da je rekordna potrošnja struje od 154 miliona kilovat časova zabeležena 31. decembra 2008. godine i da takav tempo traje već dve sedmice.

"Elektroenergetskom sistemu Srbije moramo dati priliku da predahne i oporavi se i zato apelujemo na građane da štede struju, jer je domaćinsko ponašanje nezamenjivo u ovom trenutku da bismo mu dali priliku da se spremi za novi nalet hladnoće", kazao je on.

Isporuka ruskog gasa zemljama bivše Jugoslavije, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj i Turskoj, prekinuta je rano ujutru 6. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.