Izvor: B92, 03.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni materijal samo u Vinči

Beograd -- Institut Vinča je jedino mesto u Srbiji na kome je dozvoljeno skladištenje radioaktivnog materijala.

Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine saopštilo je u petak da se, zbog toga, zemlja kontaminirana osiromašenim uranijumom sa juga Srbije doprema u Vinču. Direktor Uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević kaže za B92 da je Institut Vinča najbezbednije mesto za takvu vrstu materijala.

"To je jedino mesto na kome je, po Zakonu, dozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladištiti tu vrstu materijala. Tako je predviđeno Zakonom, zato što jedino Vinča ima mogućnost privremenog skladištenja te vrste materijala. Jedino u Institutu "Vinča" postoji hangar za skladištenje i radioaktivnog materijala i materijala koji je kontaminiran. To je jedino mesto u zemlji gde je to dozvoljeno skladištiti", kaže Nikčević.

Na pitanje da li skladištenje zemlje kontaminirane osiromašenim uranijumom može da bude opasno za građane, koji žive u blizini Instituta "Vinča", Nikčević je odgovorio: "Ova zemlja sigurno ne može ni na koji način da utiče ni na životnu sredinu, a posebno ne na ljude, koji u njoj žive. U svakom slučaju, bezbednije je po građane da stoji u buradima u Vinči, nego da stoji na otvorenom, na poljani, gde može doći do izloženosti ljudi toj vrsti materijala".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.