Radikali igraju na tankoj žici

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali igraju na tankoj žici

SRS ponašanjem u parlamentu naglašava razliku u odnosu na SNS

Srpska radikalna stranka, čija je kompletna poslanička grupa prošle nedelje udaljena na 20 radnih dana iz Skupštine Srbije, što je kazna za odbijanje da sednu na mesta koja su im namenjena u sali, „igra na tankoj žici”, smatraju analitičari. Radikali šalju „pojačanu poruku” da bi zaustavili osipanje svog biračkog tela i napravili jasnu demarkacionu liniju između sebe i Srpske napredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranke Tomislava Nikolića.

Ponašanje radikala u skupštini, iz perspektive njihovog političkog interesa ima smisla, objašnjava Marko Blagojević, programski direktor Cesida. „To je direktna posledica raskola u stranci, jer je Nikolić za sobom poveo veći deo biračkog tela one jedinstvene radikalne stranke. Procenjujemo da se okvirno radi o oko dve trećine nekadašnjih birača SRS-a, i to onih koji su se i u vreme dok je ta stranka bila jedinstvena ’očitavali’ kao umereni. To je onaj deo njihovog biračkog tela koji je pre raskola više podržavao tu umereniju politiku Nikolića od ekstremnije Šešeljeve”, kaže Blagojević.

Nekada jedinstven SRS svoj najveći uzlet i popularnost doživeo je zahvaljujući kombinaciji jake nacionalne i socijalne poruke da su neophodne promene. Stranka je sada prinuđena da nacionalni momenat stavlja u prvi plan, jer je Nikolić preuzeo „socijalnu dimenziju”, smatra Blagojević. „Otuda povratak staroj radikalskoj retorici i priči o granicama velike Srbije. Na taj način radikali pokušavaju da održe na okupu birače koje imaju i da spreče dalje osipanje. I to će možda i uspeti, ali je pitanje po koju cenu”, navodi on.

Radikalizacijom stavova Šešeljevi radikali, kako objašnjavaju stručnjaci, odbijaju nove glasače i limitiraju svoje biračko telo. Odlazak u ekstremizam, na koji su radikali, ali i neke druge stranke prinuđene da bi preskočile cenzus, opasan je jer na duži vremenski period može da ih marginalizuje. „U Srbiji tek oko 10 odsto ukupnog biračkog tela može se smatrati čvrstim nacionalnim jezgrom, ili ono što neki nazivaju ekstremnijim, agresivnijim nacionalistima. Obraćanje tom telu radikale će prevesti preko granice cenzusa ali oni više nikada neće imati poziciju koju su imali pre razlaza”, tvrdi Blagojević.

Međutim, oštrim ponašanjem radikali su do sada ipak postigli neke od svojih ciljeva, smatra Miodrag Radojević, sa Instituta za političke studije. „Stvaranjem usijane atmosfere radikali su dobili što su hteli, više publiciteta, ali su uspeli da povrate i neke svoje mandate na lokalu. Oni se obraćaju gubitnicima krize, opoziciono nastrojenim i nezadovoljnim političkom i ekonomskom situacijom. Njihova poruka namenjena je bivšem biračkom telu SRS-a”, kaže Radojević. On smatra da stranka neće odustati od parlamentarnog delovanja niti će izaći iz parlamenta, jer se to u ne tako dalekoj prošlosti za neke stranke pokazalo kao prilično štetna odluka.

„To što oni rade je slično protestima kakve smo imali pre devet godina, ako gledamo samo metod”, kaže socijalni psiholog Dragan Popadić. „Sa strane onih koji opravdavaju njihove političke stavove, i njihov metod je opravdan. Tako je bilo i sa građanskim protestima koji su doveli do promene Miloševićevog režima. Dakle, metod se komentariše zavisno od sadržaja. Pa tako je i sa radikalima”, zaključuje Popadić.

Dragana Matović

-----------------------------------------------------------

U Kovinu bez odbornika

Pančevo -Srpska radikalna stranka nije uspela da osvoji nijedno odborničko mesto na lokalnim izborima održanim 5. aprila u Kovinu. Radikali su u prošlom sazivu sa 13 poslanika bili u vladajućoj koaliciji sa Pokretom građana, da živimo bolje - Sava Krstić koji je imao deset odborničkih mesta. Kovinska skupština ima 45 odbornika.

Radovan Vukosavljević, zamenik sekretara Izborne komisije, kaže da je na lokalne izbore izašlo 48,66 odsto birača. Najviše odborničkih mesta - 14 pripalo je koaliciji Evropska opština Kovin - Boris Tadić, koju čine DS, G17 plus, PUPS i SPO. Drugi po broju osvojenih odborničkih mesta u lokalnom parlamentu je Pokret za preporod Kovina doskorašnjeg predsednika opštine Save Krstića sa 10 osvojenih mesta, dok je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića dobila devet mandata. Osam odborničkih mesta dobila je koalicija SPS - Jedinstvena Srbija, a tročlana koalicija DSS, NS, Narodna partija (Maja Gojković) tri odbornika. Jednog predstavnika u skupštini treće po veličini opštine južnog Banata ima Mađarska koalicija - Ištvan Pastor.

Osim radikala, čiji je ne ulazak u skupštinu opštine za mnoge šok, nijedno odborničko mesto nisu osvojili ni Pokret socijalista - Aleksandar Vulinni LDP.

M. Š.

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.