RTS će prekinuti prenos sednica?

Izvor: B92, Beta, 30.Sep.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS će prekinuti prenos sednica?

Beograd -- Dug Skupštine Srbije prema RTS-u, koji prenosi skupštinska zasedanja, trenutno iznosi 3,3 miliona evra i zbog toga je neizvesno hoće li biti emitovane sednice.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže da je poslato pismo RTS-u u kojem se traži dogovor oko "načina i modela prevazilaženja novonastalog problema".

Iako su se članovi srpskog parlamenta danas nakratko vratili na svoja radna mesta zbog vanredne sednice, redovno jesenje zasedanje skupšine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeće u ponedeljak, 4. oktobra.

Svake godine je pred početak rada parlamenta aktuelna i priča o televizijskim prenosima sednica skupštine na drugom kanalu RTS-a.

Naime, dug skupštine Srbije prema Javnom servisu iz godine u godinu raste, pa zbog toga RTS svake godine„preti da će prekinuti direktne prenose sednica.

Radio-televizija Srbije je saopštila da će prekinuti prenose sednica Skupštine Srbije ako se ne postigne dogovor o rokovima za plaćanje više od tri miliona evra duga za dve godine televizijskih prenosa sednica parlamenta.

Ovo nije novost jer je ista situacija svake godine - skupšina ne plaća, RTS prekida prenose, ali na kraju se uvek postigne dogovor kako bi građani mogli da prate sve što se dešava u republičkom parlamentu. Međutim, koliko ih to zaista i zanima?

"Ja to ne pratim, poneki put uključim, ali baš se mnogo i ne interesujem."

"Ne pratim skupštinu odavno, ranije sam pratio. Šteta je što se prenosi skupština jer se često ne razlikuje puno od 'Farme"'. Naravno da nema ništa pametno da se čuje."

"Neka gledaju mladi, neka oni prate, jer meni je dosta svega."

"Totalno mi je svejedno i više bih voleo da ne prenose, da ne prikazuju takvu bruku."

"Dovoljno me lažu, još treba da gledam to i da se nerviram, zar treba da razbijem televizor?"

Iako smo čuli da građani retko prate televizijske prenose skupštinskih zasedanja, sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović kaže da je rešenje problema duga od 3,3 miliona evra na pomolu.

On dodaje da u budžetu skupštine Srbije trenutno ne postoje sredstva za ovu namenu, pa je predsednica Slavica Đukić-Dejanović u pregovorima sa ministarstvima i Vladom Srbije kako bi se „novac pronašao".

"Predsednica obavlja razgovore sa Ministarstvom finansija i Vladom da bi dobila i sa te strane podršku, odnosno ukoliko budemo uspeli sa njima da postignemo dogovor o tome na koji način i u kom obimu bi sredstva bila uplaćena RTS-u, to bi bilo rešenje koje nas apsolutno zadovoljava. Ono što je činjenica jeste da mi u postojećim sredstvima finansiranja za ovu godinu nemamo tu poziciju, tako da ne možemo u ovom trenutku reagovati bez posebnih i dopunskih sredstava", rekao je Odalović.

Dok predsednica parlamenta kaže da ne može zamisliti situaciju da se parlament ne dogovori sa RTS-om o nastavku saradnje, Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka, smatra da je ovaj spor između skupštine i RTS-a ilustracija lošeg stanja u medijskom sistemu Srbije.

Veljanovski tvrdi da u situaciji prenosa skupštinskih zasedanja i naplaćivanja tih usluga postoje dva prekršaja.

"Najpre, naterati jedan javni servis politički da obavezno prenosi sednice skupštine je protivzakonito po našim zakonima, i nije po standardima demokratskog sveta. A sa druge strane, javni servis ne može da pravi tu vrstu trgovine, da onda naplaćuje tu uslugu, jer on za to nije ovlašćen. Prema tome, mi tu imamo dva prekršaja, jedan od strane samog parlamenta odnosno vlasti i drugi od strane javnog servisa", objašnjava Veljanovski.

Trajno rešenje je u formiranju parlamentarnog kanala, jer se na taj način dug ne bi gomilao, već bi građani prenose sednica gledali na posebnom kanalu i to samo kada ih zanimaju dešavanja u parlamentu.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže da nema ništa protiv toga da Skupština Srbije javnom servisu plaća prenose sednica, ali da bi samostalni kanal za sednice bio racionalnije i jeftinije rešenje od sadašnjeg.

Međutim, za taj projekat su neophodna velika finansijska sredstva koja, kako navodi Odalović, iznose oko milion evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.