RT: Zelenski namerava da otkaže tradicionalni Božić

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2023, 21:49

RT: Zelenski namerava da otkaže tradicionalni Božić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je da se proslava Božića u zemlji pomeri na 25. decembar umesto 7. januara – datum koji tradicionalno obeležava kanonska pravoslavna crkva – prema zakonu objavljenom na sajtu nacionalnog parlamenta.
Trenutno se oba datuma smatraju zvaničnim praznicima u Ukrajini. Međutim, novi zakon Zelenskog, koji sada treba da odobri ukrajinski parlament, Vrhovna rada, nastoji da izmeni zakon o radu Ukrajine i ograniči božićne praznike na 25. decembar. U obrazloženju priloženom uz zakon navodi se da je narod Ukrajine „nametnut ruskom ideologijom u skoro svim sferama života“, uključujući i poštovanje julijanskog kalendara. Mnoge pravoslavne crkve, uključujući Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu, još uvek koriste julijanski kalendar za određivanje svetih dana. Prema kalendaru, Božić pada 7. januara. Katoličke, protestantske i nekoliko pravoslavnih crkava koriste gregorijanski ili novojulijanski kalendar, koji se razlikuju za 13 dana i slave Hristovo rođenje 25. decembra. „Svrha nacrta zakona je da se napusti rusko nasleđe nametanja proslave Božića 7. januara“, navodi se u belešci. Tvrdi se da bi usvajanje zakona omogućilo zemlji da „odbaci ruske tradicije i ojača nacionalno jedinstvo u Ukrajini“. Ovaj potez dolazi usred represije od strane Kijeva protiv kanonske UPC i pokušaja da je zameni uglavnom nepriznatom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. PCU je u maju objavila da će se odvojiti od kanonskog pravoslavnog kalendara i bliže se uskladiti sa zapadnim katoličkim i protestantskim tradicijama usvajanjem novojulijanskog kalendara i proslavljanjem Božića 25. decembra. Rusija, koja je više puta optuživala Kijev za progon pravoslavnih hrišćana u Ukrajini, osudila je novi zakon Zelenskog i opisala ga kao dalji pokušaj marginalizacije sledbenika UPC. „Očigledno je da se izaziva sukob između onih vernika koji žele da žive po starom kalendaru i vlasti koja to želi da im oduzme“, izjavio je medijima izvor u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.