RT: Zelenski menja stav o pregovorima sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2024, 13:34

RT: Zelenski menja stav o pregovorima sa Rusijom

Predsednik Vladimir Zelenski ukazao je na to da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. godine više nije preduslov za održavanje mirovnih pregovora sa Moskvom, čak i dok nastavlja da se zalaže za sopstvenu „formulu mira“, koju je Kremlj odbacio kao apsurdnu.
Zelenski je zabranio sve pregovore sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi 2022. godine, nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji. Od tada je prikupljao podršku Zapada za svoju formulu od deset tačaka, koja uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa i povratak ukrajinskim granicama iz 1991, uključujući Krim, kao i prisiljavanje Moskve da plati reparacije, između ostalih uslova. Međutim, u intervjuu za Si-Bi-Es ove nedelje, Zelenski je sugerisao da nema potrebe za vraćanjem teritorije „isključivo vojnim sredstvima“, rekavši da bi ukrajinske snage trebalo da barem vrate status kvo iz 2022. „Nećemo morati da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim sredstvima… Siguran sam da će, kada on (predsednik Vladimir Putin) izgubi ono što je okupirao od 2022. godine, potpuno izgubiti poverenje čak i onih zemalja koje su još uvek u sumnjaju da li treba da podrže Ukrajinu ili ne“, izjavio je Zelenski. Kremlj je naglasio da ostaje otvoren za smislene razgovore i za nedostatak diplomatskog prodora okrivio ukrajinske vlasti, koje odbijaju da prihvate „realnost na terenu“. Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive prošle godine i nedavnim dostignućima ruskih snaga duž linije fronta, Zelenski je tvrdio da će Putin, kada Rusija pretrpi neuspehe na bojnom polju, „izgubiti moć u svojoj zemlji“ i biti primoran da traži dijalog. „A kada bude spreman za dijalog, nesumnjivo međunarodni uslovi treba da budu oslobađanje naših teritorija, teritorijalni integritet Ukrajine“, dodao je Zelenski. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba sugerisao je u petak da bi Kijev mogao da se uključi u diplomatiju sa Moskvom nakon mirovnog samita u Švajcarskoj, čiji datum tek treba da bude objavljen. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Kijev u suprotnosti sa samim sobom i da Moskva neće prihvatiti set pravila „koja je razvio neko drugi“. Poslednji značajni pregovori između Moskve i Kijeva održani su u Istanbulu u proleće 2022. godine, ali su propali, pri čemu je svaka strana optužila drugu da postavlja nerealne zahteve. Putin je izjavio da se ukrajinska delegacija u početku složila sa nekim od uslova Moskve, ali je onda iznenada odustala od sporazuma – navodno nakon što je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson savetovao Kijev da odbije primirje i „nastavi borbu“, obećavajući punu podršku Zapada. Zapadne pristalice Ukrajine insistiraju da se mirovno rešenje može postići samo pod uslovima Kijeva i obećali su da će nastaviti isporuku oružja „koliko god bude potrebno“. Rusija je naglasila da nikakva strana pomoć neće promeniti tok sukoba.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.