RT: Talibani traže članstvo u inicijativi Pojas i put

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2023, 00:38

RT: Talibani traže članstvo u inicijativi Pojas i put

 
Talibanska vlada Avganistana zatražila je članstvo u kineskoj inicijativi Pojas i put i poslaće tehnički tim u Peking da pregovara o pristupu, izjavio je u četvrtak vršilac dužnosti ministra trgovine Hadži Nurudin Azizi.
Kabul je poslao delegaciju na forum Pojas i put u Peking, koji je završen u sredu. Avganistan je bio među 35 zemalja koje su na marginama samita potpisale sporazum o digitalnoj ekonomiji i zelenom razvoju. „Tražili smo od Kine da nam dozvoli da budemo deo kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora i inicijative Pojas i put“, izjavio je Azizi za Rojters. Koridor je glavni deo Pojasa i puta, glavnog kineskog infrastrukturnog poduhvata u Aziji koji nastoji da olakša međunarodnu trgovinu i razmenu. Avganistanski tehnički tim će otići u Kinu da „bolje razume” preostale prepreke za pridruživanje inicijativi, izjavio je Azizi, ne dajući dodatne detalje. „Kina, koja ulaže širom sveta, takođe bi trebalo da ulaže u Avganistan... imamo sve što im je potrebno, kao što su litijum, bakar i gvožđe“, izjavio je Azizi za Rojters. „Avganistan je sada, više nego ikada, spreman za ulaganja.“ Nekoliko kineskih kompanija već posluje u Avganistanu, uglavnom u vađenju minerala. Metallurgical Corp. of China Ltd pregovara sa talibanima o uspostavljanju velikog rudnika bakra. „Kineska kompanija je napravila ogromnu investiciju i mi ih podržavamo“, izjavio je Azizi, objašnjavajući da su razgovori kasnili jer bi se rudnik nalazio u blizini istorijskog mesta. Kina je prošlog meseca imenovala novog ambasadora u Kabulu, postavši prva zemlja koja je to učinila nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. Prethodna vlada koju podržavaju SAD predala se bez velike borbe čak i pre nego što su poslednje američke trupe napustile Avganistan. SAD su od tada zamrznule 7 milijardi dolara sredstava Centralne banke Avganistana koja se čuvaju u Banci federalnih rezervi Njujorka. Zamrznute su i još 2 milijarde dolara koje se čuvaju u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, UAE i nekoliko drugih zemalja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.