RT: Si kritikuje „hladnoratovski mentalitet“

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2023, 21:02

RT: Si kritikuje „hladnoratovski mentalitet“

 
Kineski predsednik Si Đinping osudio je „hladnoratovski mentalitet“ koji još uvek „proganja naš svet“, dok je izlagao svoju geopolitičku viziju na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi.
„Okupljamo se u vreme kada je svet ušao u novi period turbulencije i transformacije“, izjavio je Si liderima Brazila, Rusije, Indije i Južne Afrike u Johanesburgu. On je dodao da svet „prolazi kroz velike promene, podele i pregrupisavanje, što dovodi do neizvesnijeg, nestabilnijeg i nepredvidivog razvoja događaja“. „Mentalitet Hladnog rata još uvek proganja naš svet, a geopolitička situacija postaje napeta“, nastavio je on, pre nego što je ponovio stav Kine o ukrajinskom sukobu: da su borbe počele iz „kompleksnih razloga“ i da „niko ne treba da doliva ulje na vatru i pogoršava situaciju”. Kineski predsednik je nekoliko godina tvrdio da je američka hegemonija u opadanju i da se pojavljuje multipolarniji svet – u kome Vašington mora da tretira sile u usponu poput Kine kao jednake. Si je javno proslavio rebalans vlasti, rekavši u martu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da obojica vode „promene, kakve nismo videli 100 godina“. Iza zatvorenih vrata, on je navodno upozorio svoju vojsku da geopolitička promena može dovesti do „izbijanja rata i njegovih lančanih reakcija“. Da bi to sprečio, Si je u sredu izjavio da „zemlje BRIKS-a treba da se zalažu za duh inkluzivnosti, zagovaraju miroljubivu koegzistenciju i harmoniju među civilizacijama i promovišu poštovanje svih zemalja u nezavisnom izboru svojih puteva modernizacije“. „U svetu postoji mnogo civilizacija i razvojnih puteva i takav treba da bude“, naveo je on. Kineski lider je pozvao na jačanje globalnih institucija i usvajanje globalnih pravila zasnovanih na Povelji UN, „umesto da ih diktiraju oni sa najjačim mišićima ili najglasnijim glasom”. Peking je u više navrata osudio SAD zbog pozicioniranja kao lidera „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, dok istovremeno krši ista pravila koja važe za druge. „Zemlje BRIKS-a treba da praktikuju istinski multilateralizam, podržavaju međunarodni sistem u čijem je centru UN, podržavaju i jačaju multilateralni trgovinski sistem u čijem centru je STO i odbacuju pokušaj stvaranja malih krugova ili ekskluzivnih blokova“, izjavio je Si, pozivajući na povećanje trgovinske, finansijske, i razvojne veze između grupe pet nacija. Si nije bio jedini lider BRIKS-a koji je osudio zapadnu hegemoniju na samitu u Johanesburgu. Obraćajući se na konferenciji putem video veze, Putin je za sukob u Ukrajini okrivio pokušaje Zapada da sačuva svoju moć i izjavio da se BRIKS zalaže za „formiranje multipolarnog svetskog poretka, istinski pravednog i zasnovanog na međunarodnom pravu“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.