RT: SAD uvele nove sankcije Iranu

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD uvele nove sankcije Iranu


Izvor:
Vostok, RT

SAD su uvele nove sankcije kompanijama i pojedincima koji "pružaju materijalnu podršku iranskoj vojsci, kao i organizacijama uključenim u raketni program zemlje".

Ograničenja nisu povezana sa iranskim nuklearnim programom.

Odelenje za trezor SAD je "odredilo 16 organizacija (kompanija) i pojedinaca zbog angažovanja u podršci ilegalnim iranskim akterima ili transnacionalnim kriminalnim aktivnostima", navodi se u saopštenju Odelenja za trezor SAD.

Saošptenje dolazi dan nakon što je Trampova administracija saopštila da je Teheran u obavezi da ispoštuje odredbe Sporazuma o nuklearnom programu iz 2015. godine, a  koji je osmišljen da osigura da Iran ne napravi nuklearno oružje.

Nove sankcije "podrazumevaju zabranu nabavke napredne vojne tehnologije, kao što su brzi borbeni brodovi i bespilotne letelice, kao i to da se pošalje snažan signal da SAD ne mogu i neće tolerisati provokativno i destabilizirajuće ponašanje Irana", saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnuhin.

"Nastavićemo pritisak na Iransku revolucionarnu gardu, kao i na Iran kako bi prekinuo raketno-balistički program i maligne aktivnosti u regionu", dodao je on.

Predsednik Donald Tramp je optužio Iran da je "država sponzor terorizma". Njegova administracija još nije označila Iransku revolucionarnu gardu kao "terorističku organizaciju", iako se razmišlja o tome.

"Označavajući Revolucionarnu gardu kao terorističku grupu i primena sličnih sankcija prema Revolucionarnoj gardi predstavlja veliki rizik za SAD i njene vojne baze i vojsku raspoređene u regionu", saošptio je u ponedeljak načelnik štaba oružanih snaga Irana Mohamad Bakeri.



Bakeri nije naveo konkretno potencijalne posledice sa kojima bi se SAD mogle suočiti.

On je takođe rekao da je iranski raketni program  isključivo defanzivnog karaktera, kao i da se o tome ne može pregovarati.

Tramp je Teheran "upozorio" u februaru nakon što je Teheran sproveo raketno testiranje.

Iran has been formally PUT ON NOTICE for firing a ballistic missile.Should have been thankful for the terrible deal the U.S. made with them!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017
U junu je američki Senat izglasao nametanje dodatnih sankcija Iranu zbog raketnog programa. Takođe, isti paket sankcija se odnosi i na Rusiju. Da bi sankcije stupile na snagu, moraju biti potvrđene od strane Predstavničkog doma i potvrđene od strane predsednika SAD Donalda Trampa.

Prošlog petka, američka vlada je ukinula sankcije vezane za nuklearnu energiju Irana u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, o kojem su SAD pod upravom Barake Obame zajedno s Rusijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom pregovarale sa Iranom 2015. godine.

Iako je Tramp označio sporazum kao "najgori ikad ugovoreni", njegova administracija se pridržavala toga.

Prema uslovima sporazuma, u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija, Iran se složio da smanji broj svojih centrifuga za obogaćivanje uranijuma za dvije trećine, da smanji obogaćivanje uranijuma ispod nivoa potrebnog za proizvodnju oružja, smanji količinu uranijuma za 98 odsto od oko 10.000 kg u toku 15 godina, kao i da dozvoli međunarodne inspekcije.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD uvele nove sankcije Iranu

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2017, 09:41

VAŠINGTON - SAD su uvele nove sankcije kompanijama i pojedincima iz Irana koji, kako je objavljeno u Vašingtonu, pružaju materijalnu podršku vojsci Islamske Republike i organizacijama umiješanim u balistički raketni program ove zemlje...Restrikcije se ne odnose na iranski nuklearni program...Američko...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.