RT: Predsednik Bolivije podneo ostavku

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Predsednik Bolivije podneo ostavku

Predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku ubrzo nakon što ga je vojska pozvala da to učini. Dvojica zvaničnika koji su trebali preuzeti vladu takođe su odstupila nakon nedelja protesta. "Podnosim ostavku na funkciju predsednika kako (Karlos) Mesa i (Luis Fernando) Kamačo ne bi nastavili progon socijalističkih lidera", rekao je Morales tokom televizijskog obraćanja pominjući lidere opozicije. Morales je rekao da se odlučio na ostavku u nadi da će njegov odlazak zaustaviti niz nasilnih napada na zvaničnike i stanovništvo, "tako da oni [demonstranti] ne nastave sa palenjem kuća [javnih službenika]" i "otmicama i maltretiranjem" porodica domaćih vođa. "Moja je obaveza, kao prvi domaći predsednik i predsednik svih Bolivijaca, da tražim ovo pomirenje", rekao je Morales, dodajući da se nada  da će opozicija "poruku shvatiti". Ubrzo nakon saopštenja, ostavku je podnio i njegov potpredsednik, Alvaro Marselo Garsia Linera. Sledeća osoba koja je trbala preuzeti vladu, predsednik Senata, Adriana Salvatiera, podnela je ostavku ubrzo nakon toga. Ranije u nedelju, Morales je najavio vanredne izbore, popustivši pred sve većim pritiskom zbog spornih rezultata glasanja 20. oktobra. Odluka je usledila nakon objavljivanja preliminarnog izveštaja misije Organizacije američkih država (OAD) o izborima, koja ga nije mogla potvrditi, saopštivši da je "statistički malo verovatno" da je Morales mogao da obezbedi 10-postotnu prednost koja je potrebna da se izbegne drugi krug. Oni takođe tvrde da su pronašli znakove „jasne manipulacije“ i nepravilnosti tokom izbora. 
Let's be clear: Evo Morales resigned as president of Bolivia to avoid further bloodshed, violence and destruction by a right-wing coup backed by powerful interests. Evo stepped down and put his country and people's well-being and safety before his own desire to remain in power.
— Eva Golinger (@evagolinger) November 10, 2019 Opozicija je pozvala Moralesa da podnese ostavku uprkos obećanjima da će održati nove izbore. Iako se kratko odupirao pozivima, nazivajući ih „neustavnim“ i „pokušajem državnog udara“, na kraju je popustio nakon što se vojska pridružila pozivu. Neposredno pre nego što je Morales objavio ostavku, bolivijski TV kanali emitovali su snimke za koje se navodi da je predsednički avion koji poleće sa međunarodnog aerodroma El Alto. Navodi se da je avion odleteo u njegovo političko uporište Čimore u regiji Kočabamba, 300 kilometara istočno od La Paza, gde je u maju pokrenuo svoju kandidaturu za ponovni izbor.
#Último #P7Informa El avión presidencial arriba a Chimoré en el departamento de Cochabamba. pic.twitter.com/6e3XxhdsF1
— Página Siete (@pagina_siete) November 10, 2019 Video snimci iz La Paza, mesta mnogih nedavnih protesta, prikazuju kako gomila poszdravlja odluku njegove ostavke o ostavci.
#VideoNoticias La gente sale a la avenida principal de Obrajes, en #LaPaz, para celebrar la dimisión de @evoespueblo. La gente que circula en sus autos acompaña el festejo con bocinas pic.twitter.com/IsNty9PhEg
— La Razón Digital (@LaRazon_Bolivia) November 10, 2019 Vladajući Bolivijom od 2006. godine, Morales je stekao reputaciju stalnog branioca socijalizma i žestokog kritičara spoljne politike SAD-a. Najviši sud u zemlji presudio je u 2018. godini da bi mogao biti kandidat za četvrti mandat.
 
 
The corporate media has been spreading a lot of lies and distortions to justify the right-wing US-backed coup in Bolivia. The top court ruled Evo was allowed to run again for president. He won re-election fairly. The opposition is overthrowing democracy.https://t.co/62IHF59IQT
— Ben Norton (@BenjaminNorton) November 10, 2019 Nakon osporavanih oktobarskih izbora, počeli su rivalski skupovi Moralesovih protivnika i pristalica širom zemlje. Dok su neki antivladini protesti ostali mirni, drugi su doveli do nereda u većim gradovima, sukoba s policijom i napada na provladine političare. U subotu su demonstranti spalili kuću guvernera grada Oruro, Viktora Huga Vaskeza, koji je bio uz predsednika dok su tenzije rasle.   Morales je rekao da njegova ostavka ne znači da je socijalizam poražen.   "To nije izdaja. Borba se nastavlja. Mi smo narod", naglasio je Morales. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.