RT: Latinoamerička diplomatska kriza se zaoštrava

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2024, 16:40

RT: Latinoamerička diplomatska kriza se zaoštrava

Nikaragva je formalno prekinula sve odnose sa Ekvadorom, eskalirajući diplomatski sukob zbog policijske racije u Kitu, glavnom gradu Ekvadora, kada je uhapšen političar koji se sklonio u meksičku ambasadu.
Vlada Nikaragve objavila je odluku u subotu, izjavljujući svoje „snažno, odlučno i neopozivo odbacivanje“ napada na meksičku diplomatsku ispostavu od strane ekvadorskih vlasti. Napad je okončao višemesečni sukob zbog toga što je meksička ambasada sklonila bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa, koji se suočava sa optužbama za korupciju. „S obzirom na neuobičajenu i za osudu akciju snaga koje treba da štite red i bezbednost građana Ekvadora i njihove živote u Kitu... proglašavamo našu suverenu odluku da prekinemo sve diplomatske odnose sa vladom Ekvadora“, saopštile su vlasti Nikaragve. Dodaje se da vlada Nikaragve osuđuje „neofašistički politički varvarizam vlade Ekvadora, čiji ljudi vredni divljenja zaslužuju, kao i uvek, svu našu ljubav, podršku i solidarnost“. U saopštenju se takođe potvrđuje „posvećenost Nikaragve međunarodnom pravu i konvencijama koje regulišu civilizovane odnose između zemalja i vlada širom sveta“. Ukor iz Nikaragve usledio je nekoliko sati nakon što je Meksiko prekinuo diplomatske odnose sa Ekvadorom zbog racije u petak. Vlade širom Južne Amerike – uključujući Brazil, Argentinu, Urugvaj, Peru, Čile, Kolumbiju, Venecuelu i Honduras – osudile su incident. Organizacija američkih država objavila je saopštenje u kojem se navodi da je Ekvador prekršio „nepovredivost“ diplomatske imovine druge vlade. Regionalna grupa pozvala je na razgovore između ekvadorske i meksičke vlade kako bi se rešile njihove razlike. Meksiko je dao politički azil Glasu i odbio je zahtev Ekvadora za dozvolu da ga uhapsi. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da se Glas suočava sa „progonom i uznemiravanjem“, a policijska racija je „flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika“. Vlada Ekvadora je tvrdila da je hapšenje izvršeno da bi se odbranio suverenitet Kita i da je Meksiko zloupotrebio „imunitete i privilegije date njegovoj diplomatskoj misiji“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.