RT: Katalonija mora biti nezavisna država - Puddžemon

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Katalonija mora biti nezavisna država - Puddžemon

Izvor: Vostok / RT

Katalonija je ostvarila pravo da bude nezavisna država na nedavno održanom referendumu po ovom pitanju, a na kojem je jasno glasano "da", izjavio je katalonski lider Karlos Puddžemon.

To nije lična odluka, već rezultat glasanja o samoopredeljenju, na kojem je stanovništvo regiona glasalo "da", dodao je Puddžemon.

Lider Katalonije ovo je izjavio na mnogo očekivanom obraćanju Parlamentu. To je njegov prvi govor od kontroverznog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije 1. oktobra.

"Ovo je poseban i istorijski trenutak koji ima dugoročne posledice", rekao je lider Katalonije, tvrdeći da trenutna situacija u članici EU "nije samo domaća stvar".

"Španske vlasti pokušale su da spreče taj proces, a policija je oduzela glasačke listiće i sprečila mnoge ljude da glasaju na referendumu.", kazao je Puddžemon


‘Double standard & hypocrisy’ - #Serbia's president calls out the EU after denouncement of the #Catalan #referendum https://t.co/NsgPYZWRZk pic.twitter.com/IhbhKe3UhL
— RT (@RT_com) October 3, 2017 "Katalonski zvaničnici žele deeskalaciju tenzija sa Madridom i španskim narodom", rekao je Puddžemont, dodajući da će njegov parlament "primeniti snagu dijaloga i empatije".

"Katalonija je uvek težila ka tranziciji i razvoju i koja je godinama tražila decentralizaciju. Umesto toga, dobila je političko poniženje iz Madrida", rekao je katalonski lider.

Tokom svog govora, Puddžemont se takođe pozvao na referendum "Bregzit" o izlaženju Velike Britanije iz EU.

"Ako je to moguće u Evropi, zašto isti standardi ne mogu biti primenjeni u odnosu na Kataloniju i Španiju?" upitao je on.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.