RT: Izrael pojačava ratne napore – Netanjahu

Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2023, 00:28

RT: Izrael pojačava ratne napore – Netanjahu

Izrael intenzivira svoje bombardovanje Gaze uprkos rastućem međunarodnom protivljenju, izjavio je u nedelju premijer Benjamin Netanjahu.
„Rat od nas zahteva veoma velike troškove“, izjavio je on svom kabinetu tokom nedeljnog sastanka. „Međutim, nemamo izbora nego da nastavimo da se borimo.“ Izraelske odbrambene snage (IOS) navodno su tokom vikenda izgubile 15 vojnika u Gazi, a svi osim jednog poginuli su u petak i subotu. Izrael je pogodio 200 ciljeva u jednom periodu od 24 časa tokom istog vikenda, izjavio je novinarima u subotu vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari. Samo jedan od tih napada, usmeren na grad Gaza, ubio je 90 Palestinaca, uključujući 76 članova jedne šire porodice – što ga čini jednim od najsmrtonosnijih udara u, već se pokazalo, neobično destruktivnoj kampanji bombardovanja potpomognutoj kontroverznim programom ciljanja veštačke inteligencije, što su kritičari ocenili kao „fabriku masovnih atentata”. IOS su pojačale borbe i na severu, gde su grad Gaza i okolina u velikoj meri sravnjeni nakon što je zapadni Jerusalim izdao kontroverznu naredbu o evakuaciji koju su stručnjaci UN za ljudska prava proglasili ratnim zločinom, i u „gustom području“ u južnom gradu Kan Junisu, objasnio je Hagari. Druga divizija bila je fokusirana na uništavanje Hamasove mreže podzemnih tunela, izjavio je on. Sa preko 20.000 ubijenih Palestinaca koje je Ministarstvo zdravlja Gaze prijavilo, a još 53.000 ranjenih, broj poginulih u izraelskom ratu izazvao je osudu Ujedinjenih nacija, međunarodnih humanitarnih organizacija, pa čak i njihovih čvrstih saveznika u SAD. U telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom u subotu, američki predsednik Džo Bajden je navodno naglasio „kritičnu potrebu“ za zaštitom života civila. Međutim, Bajden je naglasio da „nije tražio prekid vatre“ tokom njihovog razgovora, a SAD su optužene da razvodnjavaju rezoluciju Saveta bezbjednosti UN koja je usvojena u petak u kojoj se zahteva da se u Gazu dozvoli isporuka pomoći velikih razmera. Netanjahu je izričito demantovao izveštaj Volstrit džurnala objavljen u subotu u kojem se tvrdi da je otkazao planirani napad na Hezbolah zbog pritiska SAD samo četiri dana nakon što je Hamasov napad 7. oktobra ubio 1.200 Izraelaca. Dok se u izveštaju tvrdilo da je zapadni Jerusalim bio spreman da izvrši višestruki „preventivni udar“ protiv libanske militantne grupe samo da bi Bajden istakao da bi to neizbežno izazvalo širi rat, Netanjahu je insistirao da su odluke IOS o tome da li će ili neće napasti svoje susede bile potpuno nezavisne. „Izrael je suverena država“, izjavio je on u nedelju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.