RT: BRIKS više nego udvostručio broj članica

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2023, 13:03

RT: BRIKS više nego udvostručio broj članica

 
Šest država će od januara 2024. postati punopravne članice grupe zemalja BRIKS, nakon što su njihove kandidature odobrili lideri sadašnjih država članica, najavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa. Proširenje je bilo na vrhu dnevnog reda samita u Johanesburgu ove nedelje.
Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u četvrtak su dočekani kao nove članice. Ovaj blok trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. „Mi cenimo interes drugih zemalja za izgradnju partnerstva sa BRIKS-om. Zadužili smo naše ministre spoljnih poslova da dalje razvijaju model zemlje partnera BRIKS-a i listu potencijalnih partnerskih zemalja“, dodao je južnoafrički lider. BRIKS se ranije proširio samo jednom 2010. godine, kada se toj organizaciji pridružila Južna Afrika. Prijem je obavljen bez ikakvih preduslova. Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnjeg samita bio je pristanak na formalnije kriterijume za nove kandidate. Ruski predsednik Vladimir Putin, čija će nacija sledeće godine preuzeti rotirajuće predsedništvo BRIKS-a, zahvalio je domaćinu samita na njegovom doprinosu ishodu. „Predsednik Ramafosa je pokazao neverovatnu diplomatsku veštinu u pomirenju svih stavova... u vezi sa širenjem BRIKS-a“, izjavio je on. Grupa sebe reklamira kao alternativu međunarodnim institucijama u kojima dominira Zapad, rekavši da njen pristup bolje odražava multipolarni svet u nastajanju. Države članice su okrivile SAD i njihove saveznike za zloupotrebu svog položaja u trenutku unipolarnosti, koji su uživali nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kako je zapadni uticaj opadao, njegovi lideri su koristili alate pod svojom kontrolom, kao što je dolar, kako bi zaštitili svoju hegemonističku poziciju, tvrde članice BRIKS-a. Učesnici samita su izrazili uverenje da će uticaj organizacije nastaviti da raste. BRIKS nastoji da održi uravnotežen pristup svojoj politici prijema kako bi svi delovi sveta bili zastupljeni i imali uticaj na njen dnevni red.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

BRIKS će razmotriti pokretanje instrumenata plaćanja zasnovanih na nacionalnim valutama — Ramafosa

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2023

 . Lideri zemalja članica BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) zadužili su ministarstva finansija i centralne banke svojih zemalja da razmotre mogućnost pokretanja platnih instrumenata i platformi zasnovanih na nacionalnim valutama, izjavio je u četvrtak južnoafrički predsednik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.