Putin: Proveriti koliko se Srba vratilo na Kosovo

Izvor: Blic, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Proveriti koliko se Srba vratilo na Kosovo

Misija Saveta bezbednosti koja se upućuje u Beograd i na Kosovo i Metohiju treba da utvrdi kako se primenjuje postojeća Rezolucija 1244, uključujući i povratak izbeglica, rekao je juče u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom. Lavrov, koji sutra dolazi u Beograd, a dan kasnije putuje u Podgoricu, precizirao je da ruska inicijativa da se na KiM uputi misija Saveta bezbednosti „ima cilj upoznavanje sa situacijom na licu mesta". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kako je „Blic" ranije pisao, ruska diplomatija svoj zahtev za odlaganje donošenja nove rezolucije u Savetu bezbednosti zasnivaće na argumentu da ni postojeća Rezolucija 1244 nije sprovedena do kraja. Misija SB, koja treba da utvrdi činjenično stanje na terenu, dolazi u Beograd 25. aprila, a potom ide u Prištinu. Delegaciju od 15 stalnih i nestalnih članica SB predvodi belgijski ambasador pri UN Johan Verbeke, i u Beogradu i na Kosovu boraviće najviše četiri dana. Izveštaj za SB trebalo bi da sastave u roku od 15 dana.

Lavrov u Beograd dolazi sa preciznim pojašnjenjem mandata buduće kratke misije SB.

- Primena Rezolucije 1244 sa svih aspekata i pitanje izbeglica su jedan od najvažnijih momenata buduće misije - preciziraju čelni ljudi ruske diplomatije.

Rezolucijom 1244 Srbija ima teritorijalni suverenitet i integritet na KiM, ali je njena vlast privremeno suspendovana UN protektoratom. U novoj rezoluciji koja bi trebalo da bude doneta u SB, po najavama, trebalo bi da se isključi teritorijalni suverenitet Srbije. Međutim, postojeća Rezolucija 1244, na čijoj celokupnoj primeni Rusija trenutno insistira, predviđa uređivanje imovinskih prava na KiM, kulturnu baštinu i ljudska prava, demokratske institucije. Tek jedna od stavki jeste povratak izbeglih. Međutim, upravo je povratak jedna od najslabijih tačaka u sprovođenju Rezolucije 1244 na Kosmetu.

Po zvaničnim podacima UN, vratilo se 16.500 od 230.000 proteranih Srba i nealbanaca, koliko ih ima po podacima UNHCR. Deo povratničkih projekata nije se pokazao održivim, pa je broj povratnika koji je ostao da živi na KiM znatno manji.

Deo povratnika zbog teških uslova života, ugrožene bezbednosti i često neadekvatno obnovljenih kuća nije ostao na KiM, ali i oni su zavedeni u spise Unmika kao povratnici.

Dobri poznavaoci kosovskih prilika rusko insistiranje na pitanju povratka tumače kao nagoveštaj da „Rusi neće lako popustiti u zahtevima" i da se „kosovska priča diplomatski zaoštrava". Međutim, do koje granice je ruska diplomatija spremna da se sukobi sa SAD i EU?

Fjodor Lukjanov, urednik moskovskog magazina „Rusija u globalnoj politici", kaže da se Rusija još protivi Ahtisarijevom planu i da će učiniti sve da ga izmeni i učini prihvatljivijim za Srbiju.

- Međutim, očekujem da će Lavrov preneti srpskim vlastima da bi trebalo da budu realistični, da Rusija ne može da žrtvuje svoje odnose sa Zapadom i sopstvene interese zarad Srbije. Takođe, ne mislim da je realno očekivati da će Rusija uložiti veto na novu rezoluciju u SB - smatra Lukjanov.

Eide u Beogradu

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica razgovarali su juče sa političkim direktorom Ministarstva inostranih poslova Norveške Kai Eidom. Tadić je preneo Eideu da je Srbija opredeljena za stabilnost i mir u regionu i da je za našu državu neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Metohije. Kostunica je u razgovoru ocenio da je veoma značajno što uskoro dolazi delegacija SB UN i naglasio da to predstavlja prvi korak u otpočinjanju novih pregovora.

Srbi traže da misija SB obiđe enklave

Ukoliko postoji iskrena namera SB da proveri i utvrdi stanje na Kosmetu, delegacija koju SB šalje morala bi da obiđe nekoliko srpskih enklava, a ne da razgovara samo sa političarima. Otuda bi delegacija trebalo da u Starom Grackom, Orahovcu, Cernici, Goraždevcu, Štrpcu vidi i čuje od naroda kako živi. Članovi Srpske liste za KiM ustupaju vreme koje je misija SB planirala za razgovor sa nama u korist njihovog obilaska srpskih enklava - kaže za „Blic" Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste koja treba 27. aprila da razgovara sa delegacijom SB. Delegacija SB koja dolazi na Kosovo i u Beograd nije predvidela obilazak terena već samo razgovore sa političarima. Podsećajući da je inicijativa da se na KiM pošalje misija ruska, Ivanović je pozvao ruske predstavnike na dodatni angažman kako bi se izdejstvovao i obilazak srpskih enklava. „Cilj misije nije visoka politika već kroz sprovođenje Rezolucije 1244 utvrđivanje činjenica svakodnevnog života. Stoga bilo koji politički razgovor ne može biti alternativa informacijama koje će delegacija dobiti od običnog Srbina koji živi težak život. Ukoliko misija ne obiđe enklave, a SB bude odlučivao samo na osnovu zaključaka donetih iz razgovora sa političarima bilo koje strane, bojim se da rezultat neće biti dobar", kaže on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.