Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušač svaki treći građanin Crne Gore

PODGORICA - Pušenje je vodeći uzrok obolevanja i umiranja stanovnika Crne Gore, zemlje u kojoj puši trećina odraslog stanovništva, saopšteno je na okruglom stolu povodom nacionalnog dana kontrole pušenja.

Kako su preneli podgorički mediji, među odraslim osobama pušači su u 2008. godini činili 32,7 odsto, što je znatno manje u odnosu na 2000. godinu, kada je 43,8 odsto osoba izjavilo da puši.

Cigarete najviše konzumiraju osobe starosti između 33 i 54 godine, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << među decom od 13 do 15 godina identifikovano je čak 5,1 odsto stalnih pušača, izjavila je direktorka Centra za promociju zdravlja dr Agima Ljaljević.

Kao zabrinjavajuću činjenicu ona je navela da je gotovo 70 odsto učenika izjavilo da je konstantno izloženo uticaju duvanskog dima. Ohrabruje, međutim, podatak da 90 odsto njih pozitivno karakteriše zabranu upotrebe duvanskih proizvoda, kazala je Ljaljevićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.