Pupovac: Poruke novih ministara nisu dobre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Poruke novih ministara nisu dobre

Iz programa nove hrvatske vlade nije moguće iščitati kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske, izjavio je za portal Pink.rs predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, napominjući da je "moguće iščitati da prioriteti spoljne politike Hrvatske idu u drugim pravcima, a ne u pravcima saradnje u regionu".

Ali to je samo ono što je napisano, ne znamo kakvi su stvarni stavovi, niti novog ministra, a niti prvog potpredsednika koji je zadužen za spoljnu politiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objasnio je Pupovac.

On je, upitan o negodovanju u hrvatskoj javnosti i delu opozicije povodom izjava ministara branitelja i kulture, Mija Crnoja i Zlatka Hasanbegovića, upozorio da poruke nisu dobre.

"Niti ministar branitelja, koji bi objavljivao registar agresora, šta god to značilo, koji bi popisivao nacionalne izdajnike, šta god to značilo. To su veoma uznemirujuće i veoma loše poruke za celu Hrvatsku, a ne samo za Srbe u Hrvatskoj, ili za političke oponente određene vrste hrvatske politike", upozorio je Pupovac.

To je ozbiljno upozorenje demokratiji, vladavini prava i zakonitosti, ukazao je Pupovac i konstatovao da su uznemiravajuće i izjave novog ministra kulture, jer je negiranje antifašizma zapravo udaranje na temelje Evrope 20. veka i današnje Evrope.

Ne znači samo reviziju, već i negiranje istorijskih činjenica, i otvaranje prostora za politike i ideologije poraženih snaga u Drugom svetskom ratu. Nadajmo se da tako neće biti, rekao je Pupovac.

Ali, nećemo se prepustiti samo nadi, najavio je Pupovac, nego ćemo i verovati da naše vrednosti, naši stavovi i naše ideje i istorijski pogledi budu priznavani u Hrvatskoj.

Prema rečima Pupovca, ovo je prva vlada posle dugo vremena u Hrvatskoj koja u svom programu nema ništa o manjinskoj politici, a pogotovu nema ništa o ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, povratku izbeglica, pravima ljudi koji su izgubili svoja prava tokom rata, i nema ništa o revitalizaciji povratničkih krajeva i unapređenju manjinske politike.

Na to smo upozorili i upozoravaćemo, i nadamo se da će se to promeniti, poručio je Pupovac, koji smatra da je za Hrvatsku tragična kampanja kojom je ćirilica proglašena neprijateljskim pismom.

Vrlo je nepovoljna za Srbe u Hrvatskoj, vrlo nepovoljna za odnose između Hrvata i Srba uopšteno, jer je reč o kampanji protiv jednog slovenskog pisma, pisma slovenske pismenosti, koje je u krajnjoj liniji i istorijsko pismo pismenosti u Hrvatskoj, što znači i hrvatskog naroda, precizirao je Pupovac.

Osvrćući se na polemiku o naoružavanju Hrvatske i Srbije, Pupovac je upozorio da bi bilo veoma opasno ako bi se takva retorička nadmetanja nastavila, a posebno bi bilo opasno ako bi se nastavila trka u naoružavanju između Srbije i Hrvatske.

Prema njegovoj oceni, to bi na još otvorene ratne rane, na još mnoga otvorena pitanja povezana sa ratom i prostorom bivše Jugoslavije zaista stvorilo jedan potencijal koji ne bi bio nikako zdrav i dobar, ne samo zbog same trke u naoružanju, već i zato kako bi se, i odakle gde i odakle ko naoružavao.

To nije doprinos stabilnosti, to nije doprinos zajedničkoj perspektivi zemalja bivše Jugoslavije, a ta perspektiva je u EU, to je perspektiva saradnje oko bezbednosti u regionu i Evropi, i sa tim bi trebalo zaista stati, zaključio je Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Region nije među prioritetima hrvatske vlade

Izvor: Beta, 23.Jan.2016

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da iz programa nove hrvatske vlade nije moguće "iščitati" kakvi će biti odnosi izmedju Srbije i Hrvatske, kao i da prioriteti spoljne politike Hrvatske ne idu u pravcu saradnje u regionu. "Moguće je iščitati da prioriteti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.