Prvo budžet, pa tek onda o vladi

Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo budžet, pa tek onda o vladi

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić (FoNet)

Beograd -- Rasprava o Kosovu i o nepoverenju Vladi na inicijativu SRS-a najverovatnije tek u redovnoj proceduri, a ne na vanrednoj sednici.

Skupštinske službe danas su se spremale za vanrednu sednicu, koja je trebalo da bude održana u četvrtak u Domu Narodne Skupštine. No, radikali koji imaju 81 poslanika, nisu uspeli da pridobije potpise još troje poslanika, koliko im je potrebno za zakazivanje vanredne sednice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Njihova inicijativa će se naći u redovnoj proceduri na narednoj sednici , ali tek posle za državu važnijih stvari, kao što je budžet.

"Prioritetni interes naše države je da se donese budžet. Nakon toga, a na istoj sednici imaćemo sve one tačke koje smo obavezni da donesemo po Ustavnom zakonu i imaćemo sve inicijative koje su došle od opozicije", rekao je Dulić novinarima u Skupštini Srbije.

Upitan da li će se u parlamentu glasati o guverneru Narodne banke Srbije s obzirom na različite informacije u javnosti povodom toga, Dulić je rekao da član 5. Ustavnog zakona jasno kaže da je jedno od kadrovskih rešenja koje mora da bude na prvom zasedanju posle izbora vlade izbor guvernera i da će tu tačku staviti na dnevni red.

Dodao je da će, osim imenovanja guvernera, na dnevnom redu te sednice biti i izbor ombudsmana, poverenika za informacije, kao i izbor Saveta Državne revizorske institucije.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu biće i inicijative Srpske radikalne stranke za izglasavanje nepoverenja Vladi i predlog te stranke o rezoluciji o Kosovu, koje je danas dobio.

"Usvajanje budžeta i donošenja niza zakona koji prate budžet će verovatno biti glavna tema na sledećoj sednici. Inicijativa za smenu vlade biće jedna od tih tačaka. Ne verujem da je u ovom trenutku rasprava o smeni vlade važnija od donošenja budžeta", rekao je Dulić.

Radikali su insistirali da se na vanrednoj sednici raspravlja i o Kosovu i o nepoverenju Vladi Srbije.

Socijalisti pak navode da je bolje da bude dve sednice - jedna o Kosovu, a druga o Vladi. Trenutno su spremni da daju podršku za zakazivanje sednice o nepoverenju vladi. Kako su radikali za sve ili ništa, najavljuju da će povući incijativu za nepoverenje Vladi Srbije.

U Skuštini se spekuliše da ovakav rasplet može svima da odgovara i vladajućoj koaliciji i opoziciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.