Prva sednica Komisije za Hilandar: Usvojen program obnove Dohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2023, 14:26

Prva sednica Komisije za Hilandar: Usvojen program obnove Dohije

Prva sednica Komisije za Hilandar u novom sazivu održana je danas u Vladi Republike Srbije, a predsedavala je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, saopštili su iz Ministarstva kulture

Komisija za Hilandar razmotrila je i usvojila izveštaj o realizovanim radovima i aktivnostima u okviru Programa obnove Svetog manastira Hilandar u 2022. godini, kao i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima u okviru realizacije programa obnove u 2022. godini, u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 194 miliona dinara.

Na sastanku je predočeno da se tokom 2022. godine odvijala rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija, te da je na objektu Dohije završen krov i nastavljena statička sanacija objekta i da su na objektu Igumenarije u toku grubi građevinski radovi.

Komisija je razmotrila i usvojila program radova u okviru obnove Svetog manastira Hilandar za 2023. godinu, kojim je planirano da se tokom ove godine završe svi arhitektonsko - građevinski radovi na sanaciji i obnovi Dohije, a sledeće godine i Igumenarije.

Posebno je naglašeno da se paralelno sa obnovom stradalih objekata u požaru 2004. godine, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obavljaju konzervatorsko - restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, kompoziciji Bogorodice sa Hristom, kao i drugi slikarsko - konzervatorski i dubokorezačko - pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i konzervatorsko-restauratorski radovi na delima likovne i primenjene umetnosti.

U saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije odvija se i konzervacija i restauracija starih i retkih knjiga u manastiru Hilandar.

Pored radova na obnovi delova manastirskog kompleksa stradalih u požaru 2004. godine uporedo se radilo i na izgradnji nove infrastrukture manastira Hilandar, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, tako da je završen centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Pored toga, završena je izgradnja kotlarnice i nastavljeni su dalji radovi na izgradnji elektro energetskog sistema.

Pored potpredsednice Vlade i predsednice Komisije Maje Gojković, na sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika Komisije za Hilandar, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, arhimandrit Nektarije Episkop jegarski, prof. dr Sima Avramović, prof. dr Zoran Rakić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Trijić, arheograf, bibliotekar u Narodnoj biblioteci Srbije, dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u Ministarstvu pravde, prof. dr Žika Bujuklić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr Vladimir Bulajić, slikar, konzervator, savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Danijela Vanušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra kulture, Zoran Vapa, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar i Dragoljub Todorović, arhitekta, konzervator savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture - Beograd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.