Provera podataka o masovnoj grobnici u kamenolomu

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera podataka o masovnoj grobnici u kamenolomu

Istražni sudija Milan Dilparić kaže da će se, ako se te priče potvrde, organizovati eshumacija tela

Rudnica – Juče je u Rudnici, mestu udaljenom deset kilometara od Raške, počela provera informacija, dobijenih od više pojedinaca, da se tu nalaze tela ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Označena lokacija se nalazi na samoj administrativnoj granici između centralne Srbije i Kosova, u davno napuštenom kamenolomu raščanske firme "Šumnik". Tu je posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iskopavanja kamena ostalo oveće udubljenje koje su popunile površinske vode tako da u vreme kiša prostor od nekoliko ari podseća na omanju močvaru. Bez sumnje, zakopavanje tela tu se moglo obaviti daleko od očiju javnosti ali u samoj Rudnici, a i u Raški nismo mogli pronaći sagovornika koji bi nam potvrdio da je tu tokom pomenutog sukoba bilo sumnjivih dešavanja.

Kopanje se odvija uz stalno prisustvo Milana Dilparića, istražnog sudije Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Sudija Dilparić je za "Politiku" objasnio "da će se sada obaviti samo provera da li na ovoj lokaciji ima ljudskih ostataka. U slučaju da se te priče potvrde uslediće organizovana i stručna eshumacija tela, takođe, pod nadzorom ovog sudskog veća".

Na licu mesta bili su i Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Arif Mućoli iz Komisije za nestala lica Vlade Kosova i Haki Kosumi iz Udruženja porodica nestalih lica iz Prištine.

Na pitanje da li mu je poznato odakle je svedok koji tvrdi da se u napuštenom majdanu u Rudnici nalaze zakopani leševi, Mućoli je rekao: "Svedok je svedok". "Treba pretražiti svako mesto gde postoji sumnja da se nalaze leševi. To moramo raditi zbog porodica žrtava i nestalih lica", istakao je Mućoli.

Otkopavanje terena, uz pomoć bagera, nastaviće se i danas i trajaće, sigurno, narednih nekoliko dana.

M. Dugalić

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.