Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivgradna raketa pala u kuću u selu Donja Grabovica

VALJEVO - Protivgradna raketa, ispaljena sa stanice u selu Ravnje, eksplodirala je danas oko 15.15 sati u porodičnoj kući Slobodana Nenadovića u selu Donja Grabovica, kod Valjeva.

Kako su Nenadovići rekli novinarima, u momentu eksplozije u kući nije bilo nikog, a protivgradna raketa je pored odžaka probila krov stare kuće i kroz "karatavan" od dasaka i blata pala u dnevnu sobu gde je eksplodirala pričinivši pritom materijalnu štetu koja se utvrđuje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Dežurni pirotehničar Radarskog centra Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS) na Blizonjskom visu, koji je načinio zapisnik i preuzeo delove protivgradne rakete, kazao je da je ona proizvedena u "Poliesteru" iz Priboja, a u domu Nenadovića bila je i ekipa valjevskog odeljenja Ministarstva odbrane Srbije.

Načelnik tog odeljenja Milan Mihailović kazao je agenciji Beta da kod te rakete "nije došlo do samouništenja pre pada na zemlju već da se ona aktivirala tek prilikom udara u krov kuće Nenadovića".

Mihailović smatra da je "zabrinjavajuće" to što kod dve rakete koje nisu stigle do gradonosnih oblaka, a koje su od 20. maja pronađene na gradskom području, nije došlo do samouništenja.

On je izrazio bojazan da se i strelci na protivgradnim stanicama ne pridržavaju pravila, s obzirom na to da ne bi smeli da "pucaju na gradsko područje", o čemu će, kako je rekao, sutra razgovarati sa odgovornima u Centru na Blizonjskom visu.

Taj centar koordinira rad strelaca na oko 200 protivgradnih stanica na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga, koji su dejstvovali i danas oko 15 sati.

U Valjevu su 20. i 23. maja pronađeni ostaci raketa ispaljenih u večernjim satima 19. maja, u domaćinstvima Nikolića u Đerdapskoj i Banovića u Ulici Milorada Ristića, u dva kvarta na potpuno suprotnim stranama grada, čiji je proizvođač kruševački "Trajal".

Među raketama koje koriste strelci na protivgradnim stanicama ove godine još nema "Krušikovih" raketa, koje su na svim testiranjima pokazale najbolje rezultate.

Dok u "Krušiku" tvrde da HMZ Srbije "nije korektan, zbog čega njihove rakete ne prolaze na tenderima", stručnjaci za protivgradnu zaštitu u Hidrometeorološkom zavodu kažu da "Krušik" ima problema u proizvodnji, te da su njegove rakete najskuplje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.