Protest Srbije zbog saopštenja Tirane

Izvor: BKTV News, 22.Jan.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srbije zbog saopštenja Tirane

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izrazilo je snažan protest povodom saopštenja Vlade Albanije u vezi sa uklanjanjem spomenika u Preševu.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da rečnik koji je upotrebljen u navedenom saopštenju direktno podstiče na dalje aktivnosti usmerene ka destabilizaciji situacije na jugu Srbije, ali i širem regionu, u susednim zemljama nastanjenim albanskom manjinom, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva.
Kvalifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i optužbe usmerene protiv Vlade Srbije su ispod svakog dostojanstva i u potpunoj su suprotnosti sa uveravanjima datim lično od strane albanskog premijera Beriše, tokom nedavne posete MSP Srbije Mrkića Tirani, da je Albanija spremna da okrene novi list u bilateralnim odnosima dve zemlje, navodi se dalje u saopštenju.
“Pravdanje zapaljive retorike zabrinutošću za položaj albanske nacionalne manjine na jugu Srbije predstavlja grubu manipulaciju”, smatra ministarstvo, imajući u vidu da je zaštita albanskih i svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, mnogo višim od onih koji se primenjuju prema nacionalnim manjinama koje žive u samoj Albaniji.
Upravo imajući u vidu nepostojanje bilo kakvog pravnog okvira za zaštitu srpske i ostalih nacionalnih manjina u Albaniji, smatramo, ističe se u saopštenju, da bi albanske vlasti trebalo da preduzmu hitne i ozbiljne mere kako bi se obezbedila zaštita svih zajednica u skladu sa važećim međunarodnim standardima.
Od Albanije, kao države koja kao svoj prioritet naglašava prihvatanje evropskih vrednosti i članstvo u EU, očekujemo da se zaista i ponaša u skladu sa proklamovanim prioritetima i da svojim akcijama ne doprinosi destabilizaciji situacije u susednim zemljama, navedeno je na kraju saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Premijer Albanije Salji Beriša poručio na Fejsbuku da je čin uklanjanja spomenika, kako je rekao, “junacima iz Preševske doline”, dokaz “albanofobije Beograda”.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.