Izvor: B92, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosper i Ešdaun: Nužno hapšenje Karadžića

Sarajevo -- Posle dvodnevne posete Jugoslaviji, američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper otputovao je u posetu Bosni i Hercegovini. Prosper je posle sastanka sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedijem Ešdaunom, izjavio da su SAD spremne da iskoriste širok niz mera za što skorije hapšenje Radovana Karadžića, javlja dopisnik Radija B92 Zoran Žuža.

Američki ambasador upozorio je vlasti Republike Srpske da se i od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih, kako je rekao, očekuje da preuzmu odgovornost i naprave korak napred u pravcu rešavanja ovog pitanja. "Bitno je da Karadžić i ostali optuženi za ratne zločine znaju da se Haški tribunal neće zatvoriti dok ne budu privedeni pravdi", zaključio je ambasador Prosper.

Ešdaun je novinarima rekao da je potrebno preduzeti hitne mere protiv mreže koja pruža podršku Radovanu Karadžiću. On nije želeo da precizira o kakvim je merama reč, ali je podsetio na poslednje dane režima Slobodana Miloševića. "Ako želite model, setite se tih dana", rekao je Ešdaun. Ovde se pretpostavlja da bi ranije najavljene sankcije mogle pogoditi nekoliko bogatih biznismena i političara u Republici Srpskoj i Jugoslaviji, za koje međunarodni zvaničnici veruju da su bliski Karadžiću. Njima bi, kako se veruje, mogli biti zamrznuti bankovni računi, te onemogućeno izdavanje viza za putovanje u bilo koju zemlju u regionu, kao i u zemlje EU.

Ambasador Prosper, koji sutra putuje u Banjaluku, sastao se i sa članovima Predsedništva BiH. Nakon tog sastanka, predsedavajući Predsedništva Mirko Šarović izjavio je da vlasti u BiH na svim nivoima imaju, kako je naveo, "obavezu da ulože dodatne napore u pravcu okončanja procesa protiv osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u Hagu, kao i protiv onih koji su još uvek nedostupni organima gonjenja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.