Proslava Dana Evrope

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Maj.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Dana Evrope

Beograd -- Danas se obeležava 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Zbog problema unutar EU, EU deluje dalje nego pre pet godina, ocenjuje predsednik Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se, "zbog nesrećne kombinacije postlisabonske ustavne zbrke i globalne finansijske krize", dobija utisak da EU u ovom trenutku jednostavno nije spremna da zemlje zapadnog Balkana primi tempom kojim bi sve one to želele.

On je, u govoru na međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Političko-ekonomskom forumu koji se održava u Sen Galenu, istakao da se, zbog toga, članstvo u EU danas čini udaljenijim nego što je to bilo pre pet godina.

Prema oceni Tadića, regionalna saradnja, otvaranje tržišta i usklađivanje državnog zakonodavstva sa evropskim, najkorisniji je način kanalisanja očekivanja u ovim turbulentnim vremenima, kojim se istovremeno čini sve što je potrebno za podizanje unutrašnjih standarda zemlje na evropski nivo.

"Čak i u vremenima neizvesnosti izazvane finansijskom krizom želim da svi znaju: Srbija ostaje na svom evropskom kursu. Mi ćemo i dalje biti posvećeni ostvarivanju ciljeva koje smo sebi zacrtali. Bićemo i dalje lider, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu u ovom, našem, delu Evrope", poručio je on.

Prema njegovom mišljenju, EU će biti bezbednija ako joj se zapadni Balkan, sa Srbijom u svom centru, priključi i ako počne da oseća pozitivne efekte solidarnosti koja dolazi sa članstvom u najvećem mirovnom projektu koji je svet ikada video.

Ulica Evrope u Beogradu

Povodom 9. maja Beograd je privremeno dobio i Ulicu Evrope. Strateški cilj ulaska u Evropsku uniju ostaje nepromenjen, iako se i Srbija i Evropa suočavaju sa ekonomskom krizom, rekao je otvarajući evropsku ulicu potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Knez Mihailova je postala je Ulica Evrope, bar na jedan dan. Petogodišnji Drago Kostić pomogao je srpskim i evropskim zvaničnicima, presekao vrpcu i svečano otvorio Ulicu Evrope.

Đelić je rekao da očekuje do kraja juna prvi stav Evropske komisije o pitanju vizne liberalizacije i dodao da je cilj srpskih vlasti da se do kraja godine donese odluka o stavljanju Srbije na belu šengensku listu kako bi građani mogli da bez viza putuju u Evropu sledeće godine.

U Ulici Evrope svaka članica EU ima svoj štand na kojima građani mogu da se upoznaju sa tim zemljama. Iako zainteresovani za štandove, Beograđani, sa kojima je razgovarala ekipa B92, različito gledaju na evropsku budućnosti Srbije.

Ulaz u Evropu nakratko je bio i onemogućen. Mreža za restuciju traži da se evropska vrednosti poštuju svakog dana, a ne samo 9. maja, a više o obrazloženju potpredsednika Vlade zašto u Srbiji još uvek nije donet zakon o restituciji možete čitati u posebnoj vesti.

Iz Evropske komisije poručuju da je evropska budućnost Srbije sigurna i jasna, iako postoje prepreke, poput ekonomske krize.

Đelić je ranije danas, na skupu u beogradskom Sava centru, održanom povodom Dana Evrope, najavio da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU.

On se nada da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije, od koga u velikoj meri zavisi put Srbije ka EU, biti pozitivan i da će to biti osnov za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom.

"Nadam se da će se u Bramercovom izveštaju (Savetu bezbednosti UN u junu) naći taj famozni izraz 'puna saradnja sa Hagom'. Srbija radi sve što je u njenoj moći da završi tu saradnju", rekao je Đelić na konferenciji "Efekti integracije Srbije u EU".

Đelić je kazao da Vlada Srbije pokušava da ubedi Holandiju da promeni stav i dodao da će uslov za nastavak procesa integracije biti hapšenje preostale dvojice optužnika.

Ren: Niz pomaka u Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da je zabeležen niz pozitivnih pomaka na putu Srbije ka evropskim integracijama.

"Srpska vlada je i dalje opredeljena za napredak na evropskom putu i u poslednje vreme je zabeležen niz pozitivih pomaka", izjavio je Ren u poruci povodom Dana Evrope.

Ren je izjavio da je prošle godine na Kosovu održana stabilnost i ocenio da je "u poređenju sa mnogim svetskim regionima, jugoistočna Evropa izvukla korist od relativne stabilnosti".

"Ako nas je 20. vek nečem naučio, to je da ne smemo biti indiferentni na zapadnom Balkanu", rekao je Ren.

On je izjavio da je proširenje EU usredsređeno na jugoistočnu Evropu.

"Zapadni Balkan i Turska imaju evropsku perspektivu, a mi smo opredeljeni za njihovo pristupanje, čim ispune uslove", rekao je Ren.

On je ocenio da zemlje koje žele članstvo u EU ostvaruju spor, ali stabilan, napredak.

Ljoveras se nada ukidanju viza

Povodom proslave 9. maja gost Vesti B92 bio je ambasador Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Ljoveras je izjavio da je, u pogledu bele šengenske liste, već mnogo toga urađeno, da su očekivanja Srbije takođe i želje Evropske komisije i komesara Olija Rena, ali posao nije završen u potpunosti.

"Mi radimo, ali i vaša Vlada radi vrlo odgovorno na tom pitanju. Iskreno govoreći mislim da je to oblast u kojoj smo postigli dosta konsenzusa, pre svega između političkih stranaka u skupštini, civilno društvo to podržava, i to je pitanje koje ima zajednički cilj za sve”, kaže Ljoveras.

"Kada imate zajednički cilj lako se ostvari napredak. Nadam se da će komisija biti u prilici da da pozitivnu preporuku svim zemljama članicama, da se oslobodi vizni režim za Srbiju. Ja znam koliko je to važno za građane, čak i za one koji ne putuju jer se osećaju izolovanim”, dodaje Ljoveras.

Gostovanje Žozepa Ljoverasa u Vestima TV B92, možete pogledati na našem Blip kanalu:

Simulacija rada Evropskog parlamenta

U Domu Narodne skupštine danas je povodom Dana Evrope održana simulacija rada Evropskog parlamenta na temu "Stavljanje Srbije na belu šengensku listu", u kojoj je učestvovalo oko 80 studenata i srednjoškolaca iz Srbije.

Simulacija je održana u organizaciji Centra za razvoj građanskog društva "Milenijum", bivšeg premijera Srbije Zorana Živkovića, uz podršku Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Živković je studentima i srednjoškolcima čestitao Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, za koji je rekao da je veoma značajan praznik koji ne bi smeo da ostane u senci.

"Kada vidite kukasti krst na zidu, to nije nikakav bunt niti nevaspitanje i vandalizam, nego najgora moguća stvar i najgori mogući simbol. Ne okrećite glavu i nemojte da pomislite da je opet neka budala šarala po zidu, nego uzmite boju, dođite sutra, povedite prijatelje i prekrečite taj znak", rekao je Živković.

Istakao je da Srbija ne sme da ima takve znakove od kojih je umorna i da Srbija mora da pođe napred.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević rekla je da je jedna od dobrih posledica Drugog svetskog rata razvoj procesa evropskih integracija, koji je u velikoj meri pokrenut kako se ne bi ponovo ratovalo i to povezivanjem onih zemalja koje su prethodno nekoliko puta ratovale.

Polaganje venaca povodom Dana pobede

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, danas je povodom Dana pobede nad fašizmom položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

"Da pamtimo i slavimo junake koji su doneli slobodu i prosperitet za sve građane Evrope. Za Srbiju u Evropi, za Srbiju srećnih i ponosnih građana. Živela Srbija!", napisao je Šutanovac u spomen-knjigu.

Na Spomenik neznanom junaku vence su položili i predstavnici diplomatskog kora i vojni izaslanici akreditovani u Srbiji, kao i delegacija Vojske Srbije.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić položio je venac na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944. godine.

"Pobeda nad fašizmom jedna je od najvećih civilizacijskih vrednosti. Srbija obeležava ovaj dan zato što je tada kao i uvek bila na strani pravde. Za sve buduće generacije moramo sačuvati sećanje na ovu pobedu i velike žrtve srpskog naroda", rekao je Antić, a prenosi Informativna služba Skupštine grada.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane kao i ambasadori Ruske federacije, Ukrajine i Belorusije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knez Mihailova danas je Evropska ulica

Izvor: Danas, 08.Maj.2009, 21:37

Delegacija Evropske komisije u Srbiji, u saradnji s vladinom Kancelarijom za evropske integracije, proslaviće danas nizom manifestacija 9. maj, Dan Evrope. Glavni deo programa proslave pod nazivom „Širenje Evrope“ odvijaće se u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, gde će biti postavljeni štandovi...

Nastavak na Danas...

Ren: Niz pozitivnih pomaka na putu Srbije ka EU

Izvor: Blic, 09.Maj.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da je zabeležen niz pozitivnih pomaka na putu Srbije ka evropskim integracijama....."Srpska vlada je i dalje opredeljena za napredak na evropskom putu i u poslednje vreme je zabeležen niz pozitivih pomaka", izjavio je Ren u poruci povodom Dana...

Nastavak na Blic...

Tadić: U Srbiji nema mesta fašizmu i netoleranciji

Izvor: NaDlanu.com, 09.Maj.2009

SENT GALEN, 9. maj 2009. godine (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić u subotu je izjavio povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom da je Srbija bila deo savezničkog fronta u borbi protiv fašizma i da danas u modernoj Srbiji nema mesta fašizmu i netoleranciji. "U modernoj Srbiji se štite...

Nastavak na NaDlanu.com...

EU se danas čini udaljenijom

Izvor: Glas javnosti, 10.Maj.2009, 04:37

SEN GALEN - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da se „zbog nesrećne kombinacije postlisabonske ustavne zbrke i globalne finansijske krize“ dobija utisak da Evropska unija u ovom trenutku jednostavno nije spremna da zemlje zapadnog Balkana primi tempom kojim bi sve one to želele. On...

Nastavak na Glas javnosti...

Daleko je Evropa

Izvor: Radio 021, 10.Maj.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na Sent Galen simpozijumu u Švajcarskoj, da je pristupanje Evropskoj uniji strateški prioritet Srbije, uz ocenu da se to članstvo danas čini udaljenijim nego pre pet godina. "Zbog nesrećne kombinacije post-lisabonske ustavne zbrke i globalne finansijske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.