Proglašeni pobednici 32. festivala nove rusinske pesme Ružin vrt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2022, 00:29

Proglašeni pobednici 32. festivala nove rusinske pesme "Ružin vrt"

U Srpskom narodnom pozorištu, sinoć je održan 32. festival nove rusinske pesme „Ružin vrt", u organizaciji Radio – televizije Vojvodine. U takmičarskom delu predstavljeno je petnaest novih kompozicija, u pratnji dva orkestra RTV: Velikog narodnog i Velikog tamburaškog orkestra, i time obogaćena kulturna riznica rusinskog naroda, koja sada broji skoro 500 pesama.

„Ružin vrt“ otvorio je Jožef Klem, zamenik generalnog direktora Radio- televizije Vojvodine: „Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << festival je postao, ne samo tradicija, nego i ponos i brend Javne medijske ustanove Radio – televizije Vojvodine i svih šesnaest naroda i nacionalnih zajednica na čijim jezicima se proizvode i emituju naši programi. Ovih skoro pet stotina novih rusinskih narodnih pesama, koje su komponovane i izvedene na dosadašnjim festivalima, postale su kulturno nasleđe i baština ne samo vojvođanskih rusina i bratskih nacionalnih zajednica sa kojima oni ovde žive vekovima, nego svih rusina sveta, a verujem i svih onih koji vole, cene i slušaju kvalitetnu muziku.“

„U godini kada je Novi Sad prestonica kulture, 32. festival nove rusinske pesme „Ružin vrt“ opravdao je poverenje koje su mu grad Novi Sad i SNP ukazali. RTV je u protekle tri decenije arhivirala skoro 500 kompozicija i time dodatno obogatila kulturu jednog naroda kroz pesmu,“ istakla je Tatjana Kolesar Gvojić, muzička urednica RTV, dodajući da je rusinski jezik jedan od pet jezika na kojima je 1949. počelo emitovanje programa Radio - televizije Vojvodine.

Stručni žiri u sastavu: Snežana Janjušević Jevtić, Miroljub Janković, Olena Puškaš, Jasmina Đuranin i Senka Stanković izabrao je pobednike Festivala.

Prvu nagradu žirija za kompoziciju dobio je Jovan M. Jovanović, autor kompozicije „Duša“.

Drugoplasirana numera u istoj kategoriji bila je „Stara kapija“, autora Jovgena Nađa.

Treća nagrada žirija za kompoziciju otišla je u ruke Mirona Sivča, za numeru „Dve stolice“.

Po odluci stručnog žirija, najbolji tekst ovogodišnjeg festivala je napisala Nada Bataković za numeru „ Zlatna grlica“, a upravo ta pesma, prema mišljenju žirija, ima nabolji aranžman, za koji je zaslužan Miroslav Pap.

Najbolju interpretaciju izvela je Sanja Divljakovič, koja je otpevala numeru „Stigao je čas“.

Nagrada za najbolju pesmu po izboru publike, otišla je u ruke Mihajla Budinskog, autora pesme „Kaži draga“ koji je višegodišnji favorit posetilaca.

U revijalnom delu festivalske večeri, na opštu radost publike, nastupao je upravo Mihajlo Budinski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.