Izvor: B92, 10.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probijen rok za izradu Nacrta novog Ustava Srbije

Beograd -- Ustavna komisija nije do utorka pripremila Nacrt novog Ustava Srbije, iako je prema zakonu imala rok od 60 dana za njegovo pisanje. Zakon o načinu i postupku promene Ustava, posle usvajanja u republičkom parlamentu, stupio je na snagu 12. aprila, od kada je tekao rok od dva meseca za pisanje najvišeg državnog akta.

Potpredsednik Ustavne komisije Stevan Lilić izjavio je agenciji Beta da nije bilo realno očekivati da će novi Ustav biti završen do danas, jer su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemlji bile vanredne okolnosti. "Za očekivati je da Nacrt Ustava Srbije bude završen za mesec dana, i rokovi moraju da budu u skladu sa realnošću", rekao je Lilić.

Do sada je jedino poznata struktura budućeg Ustava koji će sadržati preambulu, i osnovne odredbe, prava i slobode čoveka i građanina, socijalno i ekonomsko uređenje, ustrojstvo vlasti, teritorijalna organizacija, jemstva ustavnosti, promena ustava i završne odredbe. Ustavna komisija razmatrala je radnu verziju preambule, za koju kaže da je "sinteza građanske i nacionalne opcije", ali se za sada zvanično nije izjasnila o njoj. Tekst Predloga preambule, koji je nezvanično podržala većina u Ustavnoj komisiji, počinje sa "Narod Srbije", dok pristalice građanske opcije i dalje insistiraju na svoj verziji preambule koja glasi "Građani i građanke Srbije".

Prema Zakonu o načinu i postupku promene Ustava Srbije javna rasprava o tom dokumentu trajaće 45 dana, nakon čega će biti utvrđen tekst Ustava i dostavljen parlamentu. Potom bi najviši državni akt trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije u avgustu mesecu i potvrđen na referendumu. Da bi bio usvojen, novi Ustav treba da podrži najmanje 126 od 250 poslanika Skupštine Srbije, ali i da ga potvrde građani na referendumu, na koji treba da izađe najmanje 50 odsto plus jedan upisan birač, a smatraće se uspelim ako ga podrži više od polovine izašlih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.